16 augustus 2018

Project 1640 gaat exoplaneten zoeken in ‘donkere gaten’ bij sterren


De naam doet denken aan een geheim project van het Amerikaanse leger, maar het gaat om een ‘civiel’ wetenschappelijk project, dat bedoeld is om met een nieuwe techniek exoplaneten bij andere sterren te vinden: Project 1640. Het kostte zes jaar om het te ontwikkelen, maar het is nu eindelijk van de grond gekomen. Het draait om het gelijknamige instrument, dat verbonden is aan de beroemde 200 inch Hale-telescope van het Mount Palomar observatorium. Dat instrument is in staat om meer dan welk ander instrument dan ook het licht van sterren te filteren. Dat konden andere instrumenten ook al, maar Project 1640 gaat een stap verder en is in staat om in het infrarood objecten tevoorschijn te laten komen die 1 tot 10 miljoen keer lichtzwakker zijn dan de ster waar ze omheen draaien. Op de foto’s hierboven zie je de eerste toepassing. Je ziet de ster

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.