29 maart 2024

André Kuipers weer in Nederland – voor even tenminste

André Kuipers bij z’n aankomst op Schiphol. Credit: Paul Dijkstra

“De landing was perfect. Hij was in ieder geval een heel stuk beter dan mijn vorige landing”, grapt ESA-astronaut André Kuipers over de boordradio vanuit de cockpit van KLM-vlucht KL0662. Vrijdagochtend keerde de astronaut om iets over 8 in de ochtend terug naar Nederland. “Ik ben heel blij dat ik weer terug ben.” Het vliegtuig met André en zijn familie aan boord werd op de luchthaven ontvangen met een erehaag van water, die tijdens het taxiën door de brandweer over het vliegtuig gesproeid werd. Vlak voor de landing maakte het toestel ook al een ererondje boven Noord-Holland. “Vanuit het raam heb ik zelfs al mijn eigen huis kunnen zien. Ik kan niet wachten om weer lekker thuis te zijn. Ontspannen, dat is het eerste dat ik ga doen.” Heel lang blijft hij niet in Nederland, want De astronaut keert na dit weekend terug naar Moskou en daarna Houston voor wetenschappelijk onderzoek.

Wennen aan zwaartekracht

Hoewel André alweer bijna drie weken terug op de aarde is, moet hij er nog steeds aan wennen dat hij niet meer gewichtloos is. “Terug op aarde zijn voelt een beetje alsof je op een magneet staat. Zeker in het begin had ik heel erg het gevoel dat ik plat op de aarde werd gedrukt. Ik laat soms nog dingen op de grond vallen, omdat ik gewend ben dat ze toch wel blijven zweven.” Waar Kuipers direct volgend op zijn 193 dagen durende verblijf in de ruimte in eerste instantie veel moeite had met lopen, gaat dat nu alweer stukken beter volgens de astronaut. Wel zijn er andere handelingen die hij dankzij zijn tijd in de ruimte nu nog niet mag uitvoeren, zoals autorijden. “Mijn evenwichtsorgaan is verstoord, dus zijn zulke dingen nog aardig riskant. Maar dat moet over een tijdje weer wel gaan.” Kuipers moet nog maanden revalideren. Hieronder beelden van de persbijeenkomst, die hij in het VIP-centrum op Schiphol hield.

Blij met de aandacht

Direct na de landing van vlucht KL0662 had André even kort de tijd om zijn familie en vrienden te begroeten. Daarna moest hij meteen door naar een persbijeenkomst waar talloze fotografen, camera’s en journalisten klaar stonden. Vervolgens werd Kuipers ook in de aankomsthal van Schiphol welkom geheten door honderden fans. “Ik had voordat ik ging geen idee van wat mijn missie allemaal teweeg zou brengen”, aldus de ESA-astronaut. “Ik ben wel erg blij met de aandacht. Want dat betekent dat ik kan laten zien wat we allemaal doen in de ruimtevaart.” Naar eigen zeggen hoeft André niet heel erg te wennen aan het idee weer terug te zijn op aarde. En missen doet hij het internationale ruimtestation ISS niet. “Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Het was er heel prettig leven. En ik zou het allerliefst de hele dag zweven. Maar het is ook wel heel fijn om weer thuis te zijn.”

Geen zwart gat

André Kuipers op de persbijeenkomst. Credit: Paul Dijkstra

Volgens André was het hard werken aan boord van het ISS. “Als je alle foto’s ziet die ik heb getwitterd zou je denken dat ik de hele dag uit het raam heb zitten kijken”, grapt de astronaut. Aan boord van het ISS is hij druk geweest met meer dan vijftig verschillende experimenten. Daarnaast begeleidde Kuipers onder andere de aanmering van ESA’s ruimtevrachtschip ATV-3. De missie van André is ook nu nog niet afgelopen. De komende maanden ondergaat hij regelmatig tests om te zien hoe zijn lichaam zich herstelt na de zes maanden durende ruimtereis. Daarnaast moeten ook de resultaten van de in de ruimte uitgevoerde experimenten verwerkt worden. “Ik val zeker niet in een zwart gat. Er is nog meer dan genoeg te doen. Zeker als je bedenkt dat van mijn eerste ruimtereis er nu nog resultaten binnen komen. Dat laat zien hoe belangrijk ruimtevaart voor ons is. Ruimtevaart is de toekomst van de mensheid.” Maar eerst de rust, dus.“Ik geloof dat ik nog ongeveer 150 vakantiedagen heb staan”, grapt de ESA-astronaut. “Met het ISS kwamen we regelmatig over de Stille Oceaan. En daar zag ik wel wat leuke eilandjes. Maar ik wil vooral even lekker helemaal niks doen.” Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*