21 juli 2018

Planetenstelsel ontdekt dat net zo “ordelijk” is als ons zonnestelsel

Kepler ziet planeten doordat ze, gezien van de aarde, voor het oppervlak van hun moederster langstrekken.

Ons zonnestelsel laat een opmerkelijk ordelijke configuratie zien: acht planeten die in hetzelfde vlak om de zon draaien, in dezelfde richting als de rotatie van de zon. De meeste exoplaneten laten een minder ordelijk beeld zien – met name bij de zogenaamde “hete Jupiters”, die vaak zeer onregelmatige en excentrische omloopbanen hebben. Is ons zonnestelsel, met zijn ordelijke configuratie, soms een uitzondering als het om planetenstelsels gaat? Misschien toch niet, zo blijkt uit recent onderzoek dat verricht is door het Massachussets Institute of Technology (MIT). Zij hebben namelijk ontdekt dat het planetenstelsel Kepler-30 op een vergelijkbare manier geordend is als ons zonnestelsel.

Er zijn verschillende theorie

Reacties

  1. Olaf, zitten er in het stelsel Kepler-30 ook nog planeten in de “bewoonbare zone”, dus de zone rondom de ster waarin water in vloeibare toestand kan voorkomen? Dan zou het wel heel erg op ons eigen zonnestelsel lijken.

  2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    He? Mijn reactie is weg (?). Nogmaals dan maar: ik heb gezocht naar “lijsten met planeten in de bewoonbare zone die door Kepler ontdekt zijn” – en daar komt geen planeet uit het Kepler-30-stelsel in voor.

    Is op zich ook logisch: Kepler-30 heeft 99% de massa van de zon en 95% de diameter. De bewoonbare zone zou dus op een vergelijkbare plek moeten liggen als bij ons zonnestelsel (0.7 – 1,5 AU). De drie planeten bij Kepler-30 staan echter op 0.18, 0.3 en 0.5 AU

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.