23 juli 2018

Hubble ziet sterrenhopen in 30 Doradus op het punt van samensmelten

Deze afbeelding, gebaseerd op Hubble-opnames gemaakt in oktober 2009, laat de twee sterrenhopen zien die op het punt staan om samen te smelten in 30 Doradus. De zwaarste sterren zijn te zien als helder blauwe sterren, omringd door nevels waarin nieuwe jonge sterren vormen. Credit: NASA/ESA E. Sabbi met dank aan R. O’Connell en het WFC3-team

Astronomen hebben twee sterrenhopen vol extreem heldere sterren ontdekt die op het punt staan samen te smelten. De sterrenhopen bevinden zich op een afstand van 170.000 lichtjaar van de aarde, in de Grote Magelhaense Wolk, een klein satelliet-sterrenstelsel van onze Melkweg. Het onderzoeksresultaat, waaraan de Nederlandse astronomen Mark Gieles (Universiteit van Cambridge, VK) en Selma de Mink (Space Telescope Science Institute, Baltimore, VS) hebben meegewerkt, is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal Letters. Wat altijd leek op

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.