16 juli 2018

Aanwijzingen gevonden voor ster die z’n planeet heeft opgepeuzeld

BD+48 740: hap, slik, weg planeet

Sterrenkundigen hebben een ster gevonden, die door het opzwellen van z’n buitenlagen vermoedelijk zo groot is geworden dat ‘ie een planeet die om hem heen draaide heeft opgepeuzeld. Het gaat om de rode reus BD+48 740, gelegen in het sterrenbeeld Perseus. Het is een ster die veel ouder dan de zon is en wiens straal ongeveer elf keer die van de zon is. Het is ook het voorland van de zon, want over pakweg 5 miljard jaar zal de zon ook zo groot worden, als de waterstofverbranding in z’n kern ophoudt. En dan zouden binnenplaneten als Mercurius, Venus… en de Aarde wel eens het zelfde lot kunnen ondergaan als de planeet die ooit om

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.