21 juli 2018

De twee sterrenstelsels van Arp 116: kan het nóg verschillender?


Kijk nou eens naar deze fantastische foto van twee sterrenstelsels, die samen Arp 116 heten, nr. 116 in de ooit door Halton Arp opgestelde catalogus van 338 ‘vreemde’ sterrenstelsels. Het is feitelijk een moza

Reacties

 1. Hephaistos zegt:

  Als er echte stervorming gaat plaatsvinden door getijden, is dat dan alleen in het spiraalstelsel of ook in de sfeervormige? Want die laatste heeft geen gas, toch? (als ik goed hebt opgelet ;))

  • Het lijkt mij dat die stervorming alleen in het spiraalstelsel zal plaatsvinden. Klopt dat de ellips het noodzakelijke gas ontbeert.

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Ja precies. Ik wist wel dat elliptische stelsels weinig gas bevatten. Toch trekken ze constant nieuwe gas aan vanuit intergalactische High Velocity Clouds. Op de 1 of andere manier (vermoedelijk het zwarte gat) wordt dit gas echter dusdanig verhit, dat het weer aan het stelsel ontsnapt. Maar misschien vinden er bij een interactie processen plaats die het gas doen afkoelen? Ik zou niet weten hoe, maar ik weet het niet precies. Maar er bestaan wel elliptische stelsels die (op relatief kleine schaal) nieuwe sterren maken. Wellicht door recente samensmeltingen o.i.d.

 2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Eeeh….goeie vraag 🙂 Ik durf het niet te zeggen als ik eerlijk ben. Arie?

 3. Er is in het elliptische stelsel toch een bescheiden hoeveelheid gas aanwezig die stervorming mogelijk maakt, maar de getijdeninteractie tussen de stelsels is in een beginstadium. Het verhaal op spacetelescope.org zegt “[…] This disruption can cause gas clouds to collapse, forming a sudden burst of new stars. Although this does not appear to have happened in Arp 116, studies of very detailed Hubble images suggest the onset of some tidal interaction between the two.”

  Kennelijk haalt men hier een studie (*) aan van een jaar of wat terug, uit de abstract: “[…].. we conclude that, while there may be grounds for the tidal-interaction assumption for this system, any interaction has thus far been of insufficient strength to trigger an enhanced level of recent star formation in the elliptical component, although close inspection of our colour images shows a faint excess of bluer pixels (a ∼ 0.20 mag bluer “loop”) in the elliptical galaxy on the side of the spiral companion. Given that there appears to be a moderate reservoir of available gas for ongoing star formation (although at low column density), this suggests that we are currently witnessing the onset of the tidal interaction between NGC 4647 and NGC 4649. In addition, the triggering of new star formation in NGC 4649 may be significantly impeded due to the much lower mass of the spiral component.”

  Het lijkt dat de getijdeninteractie tussen de stelsels pas begonnen is, met mogelijke stervorming in het elliptische stelsel op zeer beperkte schaal. En door de veel lagere massa van het spiraalstelsel zal de stervorming ook in de toekomst mogelijk beperkt blijven.

  (*) de Grijs/Robertson, astro-ph/0609786

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.