24 juni 2018

Planeten in langgerekte omloopbanen kunnen best leefbaar zijn

Voorbeeld van een (hypothetische) planeet met een excentrische omloopbaan, die een deel van zijn tijd in de leefbare zone van zijn moederster doorbrengt. Klik voor een grotere versie.

We hebben het op AstroBlogs al regelmatig gehad over de “leefbare zone” – een strook rondom een ster waarin vloeibaar water aan het oppervlak van een planeet zou kunnen voorkomen. Dat betekent dat een planeet die in deze zone draait, geschikt zou kunnen zijn voor leven. Maar hoe zit het met een planeet die slechts een deel van zijn tijd in deze zone beweegt? Immers: we kennen een belachelijke verscheidenheid aan exoplaneten, waaronder planeten met lange, uitgerekte omloopbanen, waarbij de afstand tot de moederster gigantisch kan vari

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.