22 juli 2018

Vuurwerk in het vroege heelal

Een artist’s impression van een radiosterrenstelsel waarin zich snel sterren vormen. De radiostraling is in blauw; in het sterrenstelsel zijn veel felle nieuwe sterren te zien. Credit: ESA/NASA/RUG/MarcelZinger

Sterrenstelsels in het vroege heelal maakten in hoog tempo nieuwe sterren aan. Het aanflitsen van fel-stralende sterren ging geregeld samen met veel vuurwerk in de vorm van heftige energie-uitbarstingen in de kernen van de stelsels, en sterke radiostraling. Dat heeft een internationaal team van astronomen ontdekt, dat onder leiding van de Groningse prof. Peter Barthel met de Herschel-telescoop 70 quasars en radiostelsels – zogenoemde actieve sterrenstelsels – in het vroege heelal bestudeerde. Het onderzoeksresultaat wordt vandaag gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters. Verre, actieve stelsels verraden hun aanwezigheid door heldere radio-, ultraviolet-, of r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.