16 juli 2018

Planeten in het zonnestelsel zijn niet tegelijk ontstaan

Artistieke weergave van een protoplanetaire schijf rondom een jonge ster. Uit onderzoek blijkt dat schokgolven de schijf in meerdere ringen verdelen, waaruit vervolgens planeten condenseren.

De vroege jaren van het zonnestelsel waren een turbulente tijd. Er bestaan dan ook vele vragen over de vroege ontwikkeling van het zonnestelsel. In een poging om een deel van deze vragen te beantwoorden, heeft de Russische sterrenkunde Tagir Abdylmyanov een computermodel ontwikkeld, waarin hij de bewegingen van deeltjes en gassen in de zonnenevel (de gasnevel waaruit de zon en planeten zijn ontstaan) heeft gesimuleerd.

Nadat de zon ontstaan was, werd deze omgeven door een schijf van gas en stof. De simulatie suggereert dat de jonge zon meerdere schokgolven heeft uitgestoten, waardoor ringvormige “verdichtingen” in de protoplanetaire schijf zijn ontstaan. Deze verdichtingen zouden vervolgens in de loop van miljoenen jaren zijn samengeklonterd tot planeten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.