23 juni 2018

Heldere supernova uit 1006 vermoedelijk gevolg van botsende witte dwergen

Het restant van SN 1006, waargenomen met de Hubble ruimtetelescoop

Op 30 april of 1 mei 1006, duizend jaar geleden dus, verscheen in het sterrenbeeld Lupus (Wolf) de helderste supernova uit de tijd van de beschreven geschiedenis. Beschrijvingen ervan zijn teruggevonden in Zwitserse, Iraakse, Chinese, Japanse en Egyptische kronieken ((Zo is er de beschrijving van de Egyptische astroloog Ali bin Ridwan, die in zijn commentaar op Ptolemeus

Reacties

  1. Leuk onderzoek maarde afstand van 7000 lichtjaar klopt natuurlijk niet. Als de Nova in 1006 werd waargenomen dan was de afstand toen dus 2012 – 1006 = 1006 lichtjaar

  2. Die afstand klopt wel hoor. De afstand tot een object staat geheel los van het jaar waarin we het waarnemen. Een afstand van 7000 lichtjaar betekent dat het licht er 7000 jaar over doet om de aarde te bereiken. Het is dit jaar precies 1006 jaar geleden dat die ster explodeerde (opnieuw 1006, hoezo grappig), dus feitelijk explodeerde die ster 8006 jaar geleden. Dat licht van de supernova deed er vervolgens 7000 jaar over om de aarde te bereiken en kwam in het jaar 1006 n.C. aan bij de aarde.

  3. Jee wat een stomme fout van me. Het was laat en las slecht. Natuurlijk klopt het. Ik las kennelijk dat de waarneming nu was… Afijn ik schaam me diep 😉

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.