22 juni 2018

Eerste donkere sterrenstelsels (eindelijk) ontdekt

De donkere sterrenstelsels (blauwe cirkels) lichten op door de straling van de quasar (rode cirkel)

Bij het woord “sterrenstelsel” denken de meeste mensen aan enorme eilanden van sterren, gas en stof. De theorie voorspelt echter het bestaan van een heel ander soort sterrestelsels, die vrijwel geen sterren bevatten en vooral gemaakt zijn van donkere materie en gas. Deze “donkere sterrenstelsels” zijn vrijwel onzichtbaar tegen de zwarte achtergrond van het universum.

Nu heeft een internationaal team van astronomen verschillende donkere sterrenstelsels ontdekt, door te kijken naar gaswolken die gloeien door de krachtige uv-straling van een nabije quasar. Maar wat zijn donkere sterrenstelsels precies, en wat is hun rol in de evolutie van het universum?

Donkere sterrenstelsels bestaan ut donkere materie en gas, maar zijn om

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.