19 juli 2018

Verdwaald in de ruimte: solitaire planeet ontdekt?

Een solitaire planeet zwerft door de koude, donkere interstellaire ruimte

Met behulp van de

Reacties

 1. Deze planeten worden mogelijk verstoten door hun moederster door interactie met andere planeten in het oorspronkelijke zonnestelsel. Betekent dit dat ze alle kanten op kunnen schieten? Zou zo’n planeet ook richting ons zonnestelsel kunnen koersen?

 2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Ja dat betekent dat ze alle kanten op kunnen schieten en ja, ze zouden ook het zonnestelsel in kunnen koersen. In dat laatste geval zouden ze waarschijnlijk echter een extreem excentrische, zeer verre en retrograde (in tegengestelde richting van de zon en de solaire planeten) omloopbaan rond de zon bewegen.

 3. Worden ze ook niet runaway stars genoemd?

 4. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  We hebben het over planeten he, niet over sterren 😉 (runaway stars zijn sterren die met hoge snelheid de melkweg uitvliegen, waarschijnlijk als gevolg van een close encounter met het supermassieve zwarte gat)

 5. Adrianus, wakker worden! 🙂

 6. Beteken het dus ook dat deze planeten geen leven kunnen bevatten, omdat er geen ster in hun buurt is?

 7. Nee ik denk het niet. Wat je zegt: geen ster in de buurt, dus het zal er stervenskoud zijn – letterlijk.

 8. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Nou dat valt wel mee denk ik. Een aarde-achtige planeet zal inderdaad bedekt zijn met ijs, maar van binnen (o.a. door radio-actief verval) nog warm genoeg zijn om op bepaalde plaatsen vloeibaar water toe te laten (onder het ijs dan). Een Jupiter-achtige zwerfplaneet met manenstelsel zal op vergelijkbare manier functioneren als een soortgenoot in een planetenstelsel. Getijdenkrachten zouden dus leven op de manen mogelijk kunnen maken.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.