28 maart 2024

Orionnevel bestaat uit meerdere sterrenclusters

Prachtige opname van de Orionnevel. De Trapezecluster bevindt zich in het midden van de foto. NGC 1980 bevindt zich rond de ster Iota Ori (helderste ster onderaan). Credit: CFHT/Coelum (J.-C. Cuillandre & G. Anselmi).

Met behulp van opnames die zijn gemaakt met de Canada-France-Hawaii Telescope hebben astronomen ontdekt dat de jonge sterrencluster NGC 1980 duidelijk los staat van de sterrencluster in het hart van de Orionnevel. Dat betekent dat de sterren in de Orionnevel tot meerdere, afzonderlijke clusters behoren.

De Orionnevel is één van de wonderen aan de nachthemel. De nevel is 400 jaar geleden al ontdekt, maar pas in de laatste 60 jaar is duidelijk geworden wat de Orionnevel in werkelijkheid is: een sterrenkraamkamer, de plaats waar ontelbare nieuwe sterren geboren worden. Van alle stervormingsgebieden in de Melkweg (en dat zijn er honderden, zo niet duizenden) staat de Orionnevel het dichtste bij: 1500 lichtjaar. Hierdoor kan de nevel uitgebreid bestudeerd worden en gebruikt worden als basis om onze theorieën van het ontstaan van sterren en planeten te testen. Toch blijkt de Orionnevel in werkelijkheid ingewikkelder te zijn dan gedacht. De Orionnevel bestaat namelijk uit meerdere losse sterrenclusters, die allemaal een iets verschillende leeftijd hebben. Zo blijkt de sterrencluster NGC 1980 los te staan van de Trapezium-cluster, de sterrencluster in het hart van de nevel. In plaats daarvan zijn de sterren van NGC 1980 iets ouder, en staan zij ook iets dichterbij. Bron: Canada-France-Hawaii Telescope.

Share

Comments

  1. Jeroen van der Oord zegt

    Zeer mooie foto met duidelijke details.

  2. Hier is een nog grotere versie van deze foto.

Speak Your Mind

*