20 juli 2018

Verste sterrenstelsel tot op heden ontdekt met zwaartekrachtlens

Het verst verwijderde sterrenstelsel, MACS0647-JD

Door gebruik te maken van

Reacties

  1. Kees Helminck zegt:

    Ik heb een vraag over dit soort waarnemingen waar nog niemand mij een bevredigend antwoord op heeft kunnen geven.

    Als het ontvangen licht van 420 miljoen jaar na de oerknal dateert, hoe kunnen wij dat licht nu pas ontvangen? Als werkelijk niets sneller dan licht gaat, was de maximale grootte van ons universum op dat moment 840 miljoen lichtjaar.

    Kortom, hoe is het mogelijk dat licht op een afstand van 800 miljoen lichtjaar van jou vandaan gegenereerd er 12,3 miljard jaar over doet om je te bereiken?

    Het lijkt zo net alsof de big bang theorie niet klopt, de lichtsnelheid niet constant is of de uitdijing van het heelal sneller dan het licht ging…

  2. Kees, bedankt voor je reactie. Die uitdijing van het heelal roept inderdaad dit soort vragen op. De moeilijkheid is dat het lastig is om uit te leggen hoe het zit met afstanden tussen sterrenstelsels in een uitdijend heelal. Daarbij is het van belang te weten dat die uitdijing de ruimte van het heelal zelf betreft. Die ruimte dijt uit en de sterrenstelsels drijven daardoor mee als dobberende eendjes op de boeggolven van een passerend schip. Dat licht dat 420 miljoen jaar na de oerknal werd uitgezonden heeft dus te maken met twee dingen: de afstand tussen bron en aarde én de expansie van het heelal. Zou het heelal statisch zijn dan zou in maximaal 840 miljoen jaar het licht de aarde hebben bereikt, maar door de expansie is dat uitgerekt tot die 13,3 miljard jaar. Op deze site zie je het wat visueler uitgelegd, ik hoop dat je er iets aan hebt: http://www.atlasoftheuniverse.com/redshift.html

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.