28 maart 2024

Leven rond afkoelende ster lijkt onmogelijk

Een rotsachtige planeet in omloopbaan rond de naakte, hete kern van een dode ster

Er worden steeds meer planeten op vreemde plaatsen ontdekt en astronomen vragen zich af of deze planeten levensvatbaar zouden kunnen zijn. Voorbeelden van dit soort “vreemde plaatsen” zijn planeten die rond een witte of bruine dwerg draaien. Hoewel dit soort objecten geen echte sterren zoals de zon zijn, gloeien ze wel degelijk. Bovendien kunnen er planeten omheen draaien. Er zijn nog geen rotsachtige, “aardse” planeten gevonden in een omloopbaan rond een witte of bruine dwerg, maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan. Helaas heeft een team van wetenschappers vastgesteld dat dit soort planeten weinig geschikte kandidaten voor leven zijn.

Witte dwergen zijn de hete kernen van dode sterren, terwijl bruine dwergen mislukte sterren zijn. In theorie zouden beide soorten objecten genoeg licht kunnen uitstralen om een leefbare zone te ondersteunen – een gebied rondom een ster waar vloeibaar water aan het oppervlak van een planeet kan voorkomen.

Witte en bruine dwergen delen een algemene eigenschap, die een belangrijk verschil vormt met normale sterren: ze koelen langzaam af. Hierdoor krimpen de leefbare zones langzaam mee. Dat betekent dat een planeet die zich nu in de leefbare zone bevindt, vroeger te dichtbij heeft gestaan om leven te ondersteunen. Sterker nog: deze planeten zouden in het verleden volledig gesteriliseerd zijn. Als we ooit buitenaards leven vinden, zal dit waarschijnlijk dus niet op een planeet zijn die rond een witte of bruine dwerg draait.

Een planeet in omloopbaan rond een bruine dwerg. Credit: John Caldwell

 

Bron: University of Washington

Share

Speak Your Mind

*