23 juli 2018

Hoe kosmische leegtes ons iets kunnen vertellen over donkere energie

Kunnen de leegtes tussen de filamenten ons iets vertellen over donkere energie?

In 1998 ontdekten sterrenkundigen aan de hand van waarnemingen aan ver weg staande supernovae dat de expansie van het heelal toeneemt. Men had het omgekeerde verwacht, een vertraging als gevolg van de zwaartekrachtswerking van de materie, maar een tot dan toe onbekende kracht1 bleek een afstotende werking te hebben: de donkere energie. Sinds die ontdekking zijn talloze pogingen gedaan de ware identiteit van die mysterieuze donkere energie te achterhalen, maar tot nu toe was alles tevergeefs. Een groepje sterrenkundigen, de Nederlander

Noten
  1. Nou ja, niet helemaal. Albert Einstein bleek in 1917 al een dergelijke suggestie te hebben gedaan, het idee van de Kosmische Constante. Een idee wat hij later de grootste blunder van z’n leven noemde, maar dat nu in de vorm van de donkere energie als een Phoenix uit de as herrijst. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.