28 maart 2024

Deze krater op de maan is hooguit 41 jaar oud

credit: NASA/GSFC/Arizona State University

We denken wel eens dat de maan een grijze, stoffige, statische bol aan de hemel is, waar de afgelopen miljarden jaren niets meer is gebeurd, waar veranderingen niet voorkomen. Maar niets is minder waar, ook de maan blijkt continue te veranderen. Neem bijvoorbeeld de witte krater hierboven, in 2009 gefotografeerd met NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Een zeer ‘verse’ krater, hetgeen je wel kan zien aan het frisse, witte uitgestoten spul. Waarom we weten dat deze krater jong is? Nou eenvoudig, omdat ‘ie er in 1971 nog niet was. Toen nam de piloot van de Commandomodule van de Apollo 15 Al Worden namelijk een foto van hetzelfde gebied op de maan en daarop was de krater nog niet te zien – links in de afbeelding hieronder. De krater kan dus niet ouder dan 41 jaar zijn.

credit: NASA/GSFC/Arizona State University

Met een diameter van 10 meter is het geen grote krater te noemen, maar toch… een krater is een krater. Het object dat is ingeslagen moet ongeveer 50 cm groot zijn geweest. Na 1971 zijn er overigens wel meer kraters gevormd, maar die waren door de inslag van door mensen gemaakte objecten veroorzaakt, zoals de derde trap van de Saturnus V raket van de Apollo 13 t/m 17 en de LCROSS die op 9 oktober 2009 in de krater Cabeus te pletter sloeg. De door de LRO gevonden krater is natuurlijk en daarmee – voor zover bekend – de jongste natuurlijke krater op de maan. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Jos Haring zegt

    Mmmm…. je zou toch zeggen dat er tijdens meteorenregens nogal wat inslagen voorkomen. Maar die zijn mogelijk te klein om zichtbaar te zijn.

  2. Ja, dat zou je toch wel denken. Of kleine planetoïden van enkele meters doorsnede? De aarde wordt af en toe nog wel eens benaderd door dergelijke grote griezels eh… kiezels uit de ruimte, dus waarom de maan niet? En wij hebben dan nog een atmosfeer die ons enigszins beschermd, maar de maan heeft dat niet, dus daar kan het spul ongehinderd vallen en kraters veroorzaken. Best kans dat als we nog wat vaker en beter naar de maan kijken dat we dan meer verse kraters tegenkomen.

Speak Your Mind

*