17 juli 2018

Herfst valt nu snel in op Saturnusmaan Titan

De planeetachtige maan Titan is de grootste maan van Saturnus en de enige maan in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer

Nu we ons op het noordelijk halfrond opmaken voor de winter, beginnen ook op Saturnus’ grootste maan Titan seizoensveranderingen snel merkbaar te worden. Een internationaal team van wetenschappers heeft de meest dramatische toename van concentraties spoorgassen waargenomen sinds de Cassini-ruimtesonde in 2004 bij Saturnus is aangekomen. Deze veranderingen zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de omkering van de verticale luchtstroming op Titan. De resultaten van het onderzoek – die kunnen leiden tot een beter begrip van planeetatmosferen – verschijnen morgen in Nature.

Titan heeft, net als de aarde, een dikke stikstofatmosfeer. Maar omdat de maan veel verder van de zon staat is het er een stuk kouder. Titan ondervindt ook seizoenen, omdat de omwentelingsas scheef ten opzichte van de zon staat. Hierdoor krijgt

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.