17 juli 2018

Kleine telescoop levert grootse prestaties

WISE is een kleine infrarood-ruimtetelescoop. Op deze foto zie je WISE in het laboratorium

Ons zonnestelsel, met haar kleurrijke collectie planeten, asteroiden en kometen, is minder dan een vlek in de grote kosmos. Honderden miljarden zonnestelsels bevinden zich in onze Melkweg, en de Melkweg is slechts een druppel in een zee van sterrenstelsels. De grootste structuren in het heelal zijn de clusters van sterrenstelsels. Deze kunnen echter lastig te detecteren zijn. Gelukkig hebben we de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Hiermee is een verre cluster ontdekt, en onderzoekers vermoeden dat WISE in de toekomst nog duizenden anderen zal detecteren.

Clusters van sterrenstelsels zijn enorme structuren, die bestaan uit duizenden sterrenstelsels die door de zwaartekracht met elkaar verbonden zijn. Ze zijn geboren uit “zaden” van materie die in het piepjonge universum gevormd zijn, en die vervolgens snel gegroeid zijn door een proces dat kosmische inflatie wordt genoemd. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.