28 maart 2024

Sommige zonnestelsels zijn leefbaarder dan de onze

De inwendige hitte van de aarde bestaat voor de helft uit restwarmte van de vorming van de aarde en voor de andere helft uit warmte dat geproduceerd wordt door radioactief verval

Verspeidt over de Melkweg bevinden zich vele sterren die lijken op de zon. Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat planeten die rond deze sterren draaien een grotere kans op leven hebben dan gedacht. Rotsachtige planeten rond sommige sterren zijn tot 25% warmer dan de aarde, meer geologisch actief en beter in staat om vloeibaar water te ondersteunen. Bij de studie heeft men gekeken naar de samenstelling van acht “tweelingen van de zon” – sterren die zo genoemd worden omdat ze vrijwel exact de massa, omvang en leeftijd van de zon hebben. Het blijkt dat zeven van de acht “tweelingen” veel meer thorium bevatten dan onze zon. Dat betekent dat planeten die rond deze sterren draaien ook rijk aan thorium moeten zijn. Waarom is dat zo belangrijk? Wel, rotsachtige planeten blijven van binnen vloeibaar door het verval van radioactieve elementen. Wetenschappers vermoeden dat vooral thorium en uranium hierbij een belangrijke rol spelen. Hoe maar thorium en uranium, hoe langer een planeet warm blijft en hoe langer deze plaattektoniek in stand kan houden. Plaattektoniek helpt de aarde om vloeibaar water aan het oppervlak te houden, zodat plaattektoniek gezien kan worden als een indicator voor de leefbaarheid van een planeet.Eén van de sterren uit het onderzoek bevat 2,5 keer meer thorium dan de zon. Uit berekeningen blijkt dat planeten die rond deze ster draaien 25% meer warmte genereren dan de planeten in het zonnestelsel. Dat betekent dat de leefbare zone rond deze ster (de zone waarin vloeibaar water aan het oppervlak van een planeet kan voorkomen) ineens 25% groter wordt. Dat heeft als gevolg dat de kans dat een dergelijke planeet leven kan bevatten significant is toegenomen.

We danken ons aardse vulkanisme voor een groot deel aan het gehalte aan thorium en uranium in het inwendige van de aarde. Credit: Pixabay.

Bron: Ohio State University.

Share

Speak Your Mind

*