19 juli 2018

Buitenaardse rivier ontdekt

De rivier is ontdekt op de grote, planeetachtige Saturnusmaan Titan

De rivier is ontdekt op de grote, planeetachtige Saturnusmaan Titan

Voor het eerst heeft men een rivier ontdekt op een andere wereld. Het gaat om een miniatuur-versie van de Nijl, die stroomt op de Saturnusmaan Titan. Het rivierstelsel is zo’n 400 kilometer lang en toont grote overeenkomsten met een aardse rivier, inclusief bronnen, zijrivieren en een echte monding in een zee. Door de rivier stroomt geen water, daarvoor is het op Titan veel te koud. In plaats daarvan stroomt er vloeibaar methaan en ethaan (‘aardgas’) door de bedding.

Titan is een fascinerende wereld. Het is de enige maan in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer en die enige bekende wereld (buiten de aarde) met een volledige vloeistofkringloop, vergelijkbaar met de waterkringloop op aarde. Zoals gezegd is het op Titan veel te koud voor vloeibaar water (waterijs is er zo hard als steen). De temperatuur is wel geschikt voor vloeibare koolwaterstoffen (zoals ethaan en methaan), die veelvuldig voorkomen op Titan.

De vloeibare koolwaterstoffen vormen een soortgelijke kringloop als water op aarde: ze komen als gasvorm in de atmosfeer voor, condenseren plaatselijk tot wolken en regenen dan naar beneden. Hierdoor worden rivieren gevoed die naar zee

Reacties

  1. wow 2 aarde ha gaaf

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.