17 juli 2018

Drie versies maar liefst van de Limiet van Chandrasekhar

Een witte dwerg, die als type Ia supernova explodeert

Een witte dwerg, die als type Ia supernova explodeert

Afgelopen woensdag werd ik bij de lezing van Nobelprijswinnaar Brian Schmidt over de versnelde uitdijing van het heelal even in verwarring gebracht door zijn uitspraak dat witte dwergen als type Ia supernova exploderen als hun massa de grens van 1,38 zonsmassa bereikt. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat die grens bij 1,44 zonsmassa ligt, de grens die ook wel de Limiet van Chandrasekhar wordt genoemd, naar de Indische natuurkundige en mede-Nobelprijswinnaar Subramanyan Chandrasekhar (1910-1995). ‘Nou ja, laat maar zitten’ dacht ik in dat auditorium in Leiden bij mezelf – je wilt per slot van rekening in een zaal met 300 Leidse studenten, geleerden en een stelletje Astrobloggers tegenover een Nobelprijswinnaar niet gaan roepen ‘H

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.