28 maart 2024

Ook de zon luidde het nieuwe jaar in met vuurwerk

protuberans

Credit: NASA/SDO.

Op de allerlaatste dag van het afgelopen jaar, 31 december 2012, stootte de zon een gigantische protuberans uit, een enorme wolk superheet plasma die vrij komt als opgeslagen energie in het magnetische veld van de zon wordt losgelaten. Hierboven zie je die wolk, zoals gefotografeerd met het Solar Dynamics Observatory (SDO) van de NASA. Daarmee hebben ze ook de volgende video gemaakt, waarbij de vier uur durende uitbarsting in 17 seconden is gepropt.

Van de zon wordt overigens verwacht dat die in 2013 haar maximum bereikt in de elfjarige cyclus van zonneactiviteit. Dat betekent dus dat we uitbarstingen zoals deze komend jaar vaker te zien zullen krijgen. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. waarom “valt” de uitgestootte “materie” (als het dat tenminste is) weer terug naar de zon ?

  2. Ja, een plasma is geïoniseerde materie, d.w.z. dat de atoomkernen elektronen zijn kwijtgeraakt. Het valt door de zwaartekracht weer terug op de zon. Bij zonnevlammen kan plasma worden uitgestoten die wel de zon verlaat, dat zijn de zogenaamde coronale massa ejecties (CME’s) en die kunnen de aarde bereiken, mits ze precies onze kant uit gericht zijn.

  3. Een aanvullende c.q. alternatieve theorie is het elektrische universum:
    http://www.thunderbolts.info/wp/2012/12/27/thunderbolts-of-the-gods-official-movie/

    Een interessante en goed onderbouwde hypothese die zowel met waarnemingen als met experimenten simpele en logische verklaringen biedt voor een aantal van de cosmische wondertjes. De moeite waard om eens objectief naar te kijken.

Speak Your Mind

*