19 juni 2018

Jonge aarde werd warm gehouden door waterstofdeken

earth-atmosphere

Onze prachtige blauwe planeet. Voordat het leven ontstond, zou het echter een witte sneeuwbal moeten zijn geweest. Gelukkig was dit niet het geval – maar hoe komt dat? Een waterstofrijke atmosfeer zou een oplossing kunnen zijn

Gedurende de eerste miljard jaar in het bestaan van de aarde is de temperatuur op onze thuisplaneet hoog genoeg geweest om de ontwikkeling van leven mogelijk te maken. Waar kwam deze warmte vandaan? Alvast niet van de zon: die was toen 30% lichtzwakker dan vandaag de dag. Dat verschil is groot genoeg om van onze blauwe waterplaneet een witte ijsplaneet te maken, als een reuzenversie van de Jupitermaan Europa. Dat is echter niet gebeurt: hoe komt dat? In de loop van de tijd zijn hier verschillende theorie

Reacties

 1. Anoniem zegt:

  men lijkt het erover eens te zijn dat ons zonnestelsel goeddeels//hoofdzakelijk bestaat uit residu//gerecycled-afval van eerdere nova’s elders//uit de buurt.
  behalve waterstof is er dan ook al onder andere zuurstof gevormd.
  na een moeizaam procedé scheiden wij die stoffen tegenwoordig omdat het zo lekker knalt als je ze weer bij elkaar brengt, en er dan bijv. bussen op kunt laten rijden,
  wat je overhoudt is water en restwarmte, ( zie de info-kaart in bijv. de amsterdamse stadsbus ).
  wat ik nu niet snap is ,:: waarom die boel niet , nog voordat er überhaupt van water sprake was, al direkt in het begin van de vorming van onze “protoplaneet” in de fik is gegaan om vervolgens lekker warme oceanen te vormen. ?? !!
  ed.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.