28 maart 2024

Jonge aarde werd warm gehouden door waterstofdeken

earth-atmosphere

Onze prachtige blauwe planeet. Voordat het leven ontstond, zou het echter een witte sneeuwbal moeten zijn geweest. Gelukkig was dit niet het geval – maar hoe komt dat? Een waterstofrijke atmosfeer zou een oplossing kunnen zijn. Credit: NASA

Gedurende de eerste miljard jaar in het bestaan van de aarde is de temperatuur op onze thuisplaneet hoog genoeg geweest om de ontwikkeling van leven mogelijk te maken. Waar kwam deze warmte vandaan? Alvast niet van de zon: die was toen 30% lichtzwakker dan vandaag de dag. Dat verschil is groot genoeg om van onze blauwe waterplaneet een witte ijsplaneet te maken, als een reuzenversie van de Jupitermaan Europa. Dat is echter niet gebeurt: hoe komt dat? In de loop van de tijd zijn hier verschillende theorieën voor ontwikkelt, maar nu is een team van geologen met een nieuwe gekomen. Een populaire theorie stelt dat methaan, dat wordt geproduceerd door microben, gefunctioneerd heeft als broeikasgas. Methaan staat inderdaad bekend als een veel potenter broeikasgas dan kooldioxide, maar als methaan door leven gecreëerd wordt, wat heeft de aarde dan warm gehouden voordat het leven ontstond? Botsingen tussen waterstof- en stikstofmoleculen, zo zeggen twee geologen van de Universiteit van Chicago. Als waterstof- en stikstofmoleculen met elkaar in botsing komen, resulteert dit in de vorming van zogenaamde “dimeer”-moleculen. Als dit soort moleculen getroffen worden door ultraviolette straling van de zon, dan gaan de moleculen op een specifieke manier trillen. Hierdoor kunnen de moleculen warmte vasthouden, waardoor ze een warme deken rond de aarde gevormd hebben. Probleem is wel dat de huidige aarde veel te weinig waterstof bevat om dit effect mogelijk te maken. Gelukkig hebben eerdere studies uitgewezen dat de jonge aarde veel meer waterstof bevat moet hebben – gedurende de eerste miljard jaar in het bestaan van de aarde zou zo’n 10 tot 30 procent van de atmosfeer uit waterstof bestaan hebben. Dat is voldoende om de gemiddelde temperatuur zo’n 10 tot 15 graden te laten stijgen. Bron: Physorg (oorspronkelijk: Science).

Share

Comments

  1. men lijkt het erover eens te zijn dat ons zonnestelsel goeddeels//hoofdzakelijk bestaat uit residu//gerecycled-afval van eerdere nova’s elders//uit de buurt.
    behalve waterstof is er dan ook al onder andere zuurstof gevormd.
    na een moeizaam procedé scheiden wij die stoffen tegenwoordig omdat het zo lekker knalt als je ze weer bij elkaar brengt, en er dan bijv. bussen op kunt laten rijden,
    wat je overhoudt is water en restwarmte, ( zie de info-kaart in bijv. de amsterdamse stadsbus ).
    wat ik nu niet snap is ,:: waarom die boel niet , nog voordat er überhaupt van water sprake was, al direkt in het begin van de vorming van onze “protoplaneet” in de fik is gegaan om vervolgens lekker warme oceanen te vormen. ?? !!
    ed.

Speak Your Mind

*