16 juli 2018

Exoplaneet Fomalhaut b op ramkoers met kometengordel

Arist Impression FomalhautB

Artistieke weergave van Fomalhaut b en de puingordel

Nieuwe waarnemingen die zijn verricht door de Hubble-ruimtetelescoop hebben uitgewezen dat de planeet Fomalhaut b mogelijk op ramkoers ligt met een uitgestrekte kometengordel. Hoewel het bestaan van deze puingordel al veel langer bekend is, blijkt deze nu veel groter te zijn dan gedacht. Bovendien blijkt Fomalhaut b, die in 2004 en 2006 voor het eerst is waargenomen, een uiterst excentrische omloopbaan te hebben. Deze twee factoren samen betekenen iets opmerkelijks: over een jaar of 20 zal Fomalhaut dwars door de puingordel gaan ploegen.

De planeet Fomalhaut b heeft een zeer langgerekte en excentrische (niet-cirkelvormige) omloopbaan en het kost de planeet dan ook 2000 jaar om

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.