28 maart 2024

Exoplaneet Fomalhaut b op ramkoers met kometengordel

Weergave van de excentrische omloopbaan van Fomalhaut b. Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI).

Nieuwe waarnemingen die zijn verricht door de Hubble-ruimtetelescoop hebben uitgewezen dat de planeet Fomalhaut b mogelijk op ramkoers ligt met een uitgestrekte kometengordel. Hoewel het bestaan van deze puingordel al veel langer bekend is, blijkt deze nu veel groter te zijn dan gedacht. Bovendien blijkt Fomalhaut b, die in 2004 en 2006 voor het eerst is waargenomen, een uiterst excentrische omloopbaan te hebben. Deze twee factoren samen betekenen iets opmerkelijks: over een jaar of 20 zal Fomalhaut dwars door de puingordel gaan ploegen.

De planeet Fomalhaut b heeft een zeer langgerekte en excentrische (niet-cirkelvormige) omloopbaan en het kost de planeet dan ook 2000 jaar om één omloop te voltooien. De kortste afstand tot zijn moederster bedraagt 7,3 miljard kilometer, terwijl de verste afstand 43,2 miljard kilometer bedraagt. Het is een raadsel hoe de planeet in deze omloopbaan terecht is gekomen: mogelijk zouden andere planeten in het Fomalhaut-stelsel hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Meerdere planeten zouden ook de structuur van de puingordel kunnen verklaren.

Credit: NASA, ESA, and P. Kalas (University of California, Berkeley and SETI Institute).

Zoals gezegd is de verwachting dat Fomalhaut b over 20 jaar de puingordel begint binnen te dringen. Aangezien de gordel vele komeetachtige objecten bevat, zou dit kunnen leiden tot spectaculaire inslagen op de planeet, vergelijkbaar met de inslag van komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter. Deze inslagen kunnen zo krachtig zijn, dat we de uitbarstingen zelfs op aarde kunnen waarnemen op infrarode golflengten. Het is echter mogelijk dat het baanvlak van Fomalhaut b niet overeenkomt met dat van de puingordel. In dat geval komt de planeet boven of onder de puingordel terecht en gebeurt er dus helemaal niets.

Credit: NASA, ESA, and Z. Levay (STScI);

Bron: Hubblesite.

Share

Speak Your Mind

*