28 maart 2024

Mogelijk zeer aarde-achtige planeet ontdekt

potentieel leefbare exoplaneten

Het aantal potentieel leefbare exoplaneten begint inmiddels aardig toe te nemen. Credit: PHL @ UPR Arecibo, ESA/Hubble, NASA

Het is een drukke week op het gebied van exoplaneten. Het laatste nieuws is dat Kepler een interessante kandidaat-exoplaneet heeft gevonden. Als het bestaan van de planeet bevestigd zal worden, dan gaat het mogelijk om de meest aarde-achtige exoplaneet die we hebben gevonden. De planeet heeft een straal van 1,5 keer die van de aarde en is hiermee een zogenaamde Super-Aarde. De planeet staat precies in de leefbare zone van zijn moederster, de zone waarin vloeibaar water kan bestaan aan het oppervlak van een wereld.

Het is bepaald niet de eerste Super-Aarde die is gevonden in de leefbare zone. Wat maakt de nieuwe planeet, die bekend staat als KOI 172.02 (KOI staat voor Kepler Object of Interest), dan zo bijzonder? Dat heeft de maken met zijn moederster: deze behoort tot de spectraalklasse G, hetzelfde type als de zon. Dat betekent dat KOI 172.02 de eerste Super-Aarde is die is gevonden in de leefbare zone van een zontype ster.

De moederster is iets koeler dan de zon en staat op een onbekende afstand (althans, de afstand is niet vrijgegeven). De planeet draait in 242 dagen rond zijn moederster, en de afstand tot zijn moederster bedraagt driekwart de afstand tussen de aarde en de zon. Hiermee staat de planeet op ongeveer dezelfde positie als Venus, maar doordat de moederster wat koeler is dan de zon, bevindt de planeet zich midden in de leefbare zone.

Het is overigens niet zeker of het een rotsplaneet is. Het zou eventueel om een waterplaneet kunnen gaan, een warme versie van de Jupitermaan Europa. Dit soort planeten hebben een kern van metalen en rotsen, maar bestaan verder voor het grootste deel uit water(-ijs). KOI 172.02 zou dus helemaal geen vast oppervlak kunnen hebben, en dus ook geen landleven. Maar misschien wél hele slimme doflijnen 😉

KOI 172.02 infographic

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: SPACE.com

Share

Comments

  1. andere arie zegt

    Dit zijn de leuke berichten in de astrowereld. Maar met een straal van anderhalf keer die van de aarde heeft dat zo z’n consequenties voor het eventuele leven aan de oppervlakte. Wellicht dat een ter zake deskundoloog eens kan schetsen wat de andere zwaartekracht voor gevolgen heeft? Er zal ook vast wel een exobioloog zijn die daar al over heeft gefantaseerd? Water- of rotsplaneet, dat maakt dan even niet uit.
    We kennen het postadres daar nog niet, dus kunnen we ze het nog niet vragen. En Fred Hoyle is ook al dood. Kortom, wie? Lijkt me een aardig onderwerp voor een lezing in het Dordrechtse.

    • Volgens mij maakt dat niet zoveel uit, hier op aarde hebben we 9,8m/s2 aan zwaartekracht die aan ons trekt, volgens mij, als de planeet 1,5 keer groter is en de samenstelling hetzelfde is als de aarde (wat we dus nog niet weten)dan moet je die 9,8 even keer 1.5 doen: 14,7m/s2 het lijkt me niet te veel.

  2. Als op een vulkaan en in de diepzee leven voorkomt dan op deze wereld aan een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.
    En is deze planeet er een van de 17 miljard aardachtige planeten?
    Vraag; heb een Meade spiegel telescoop gekocht, nu moet ik invoeren dat ik in Tubbergen woon zodat dit prachtig stuk optiek weet waar hij staat en zodoende kan vinden in het heelal wat ik hem vraag. En deze info krijg ik met geen mogelijkheid ingevoerd en de gebruiksaanwijzing die erbij is snap ik weinig tot niets van.
    Staat er ergens op internet een Nederlandse beschrijving?
    Bedankt alvast voor de moeite.
    Hans Hulsink

  3. Als er dolfijnen rondzwemmen zou ik wel een duik arrangementje van 10 dagen

    Jose

  4. MakesSense zegt

    Het maakt niet veel uit, je kan niet zomaar een conclusie trekken dat hoe groter de planeet is hoe meer of minder de zwaartekracht zou zijn. het is mogelijk dat het over aantal X deetltjes gaat die de zwaartekracht mogelijk maken en deze ongeveer/gelijk is dan die van aarde.

    Bijna nergens te lezen hoe ver dat planeet ligt, hoeveel lichtjaren?
    laatst hadden zij eentje Kelpler-22B ongeveer 600 lichtjaren. je weet het al.

Speak Your Mind

*