28 maart 2024

Hubble gaat zes nieuwe ‘Deep Fields’ maken: de Hubble Frontier Fields

Hubble-XDF

De Hubble eXtreme Deep Field (XDF). © NASA, ESA, G. Illingworth, D. Magee, and P. Oesch (University of California, Santa Cruz), R. Bouwens (Leiden University), and the HUDF09 Team

In 1996 konden we voor het eerst kennis maken met een zogenaamde Hubble Deep Field: een foto die met de Hubble ruimtetelescoop was gemaakt gedurende een heel lange belichtingstijd, van een klein stukje aan de hemel, waar zich ogenschijnlijk helemaal niets bevond. Tussen 18 en 28 december 1995 werd een klein, schijnbaar leeg stukje hemel, in het sterrenbeeld Grote Beer gefotografeerd, 2,5 boogminuten in doorsnede, da’s 1/24 miljoenste deel van de gehele hemel. Tien dagen achter elkaar voor één foto en dat leverde de Hubble Deep Field (HDF) op. Vervolgens kregen we in 2005 de Hubble Ultra Deep Field (HuDF), dit keer van een piepklein stukje hemel in het sterrenbeeld Oven (Fornax), waar tussen 24 september 2003 en 16 januari 2004 naar was gekeken. Dat laatste stukje hemel werd vorig jaar nog eens extra diep door Hubble bekeken en dat leverde tenslotte de Hubble eXtreme Deep Field (XDF) op, de allerdiepste blik die ooit op het heelal is geworpen en die onder andere leidde tot de ontdekking van het verst verwijderde sterrenstelsel, MACS0647-JD, een formidabele 13,3 miljard lichtjaar van ons vandaan liggend. Wat is nu deze week bekend gemaakt door de NASA: dat deze deep field een vervolg krijgen in zes nieuwe deep field!

Hubble Frontier Fields

De Hubble ruimtetelescoop

De Hubble ruimtetelescoop. Credit: ESA/NASA.

De bedoeling is dat met de Hubble ruimtetelescoop komende drie jaren zes nieuwe gebieden gaan worden gefotografeerd, verspreid over de hemel. Opnieuw zes kleine gebiedjes, waar ogenschijnlijk niets interessants te zien is. Hubble gaat ieder stukje 45 uren per keer fotograferen en al het licht dat er vandaan komt vastleggen. Op die manier wil men sterrenstelsels fotograferen die er waren toen het heelal nog maar 500 miljoen jaar oud was – op dit moment is het heelal 13,7 miljard jaar oud. Op zich levert die 45 uren belichtingstijd niet zo’n diepe prent op als de XDF, maar door ook te kijken naar de zwaartekrachtslenzen bij relatief dichtbij staande clusters van sterrenstelsels hoopt men een blik te kunnen werpen op de ruimte áchter die clusters, een ruimte die naar men verwacht leeg is, zonder enig sterrenstelsel. Dat zou de eerste blik zijn op een stukje in de evolutie van het heelal toen er nog helemaal geen sterrenstelsels waren. 😯 Eind dit jaar wil men beginnen met de Hubble Frontier Fields en de eerste opnames te maken. Spannend! Hieronder nog een interessante video over de XDF.

Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*