20 juli 2018

Hersenspoeling van Sir Bernard Lovell door de Russen in 1963 betwijfeld

Sit Bernard Lovell bij de Jodrell Bank radiotelescoop.

Sir Bernard Lovell bij de Jodrell Bank radiotelescoop.

In 1963 ging Bernard Lovell (1913-2012), oprichter van de Jodrell Bank radiotelescoop in Engeland, naar de Sovjet-Unie om een bezoek te brengen aan een radiotelescoop, die de Russen aan het bouwen waren op de Krim. Op de terugreis naar Engeland ging Lovell naar Moskou en daar moet volgens de verhalen iets spionage-achtigs zijn gebeurd. De Sovjet-autoriteiten wisten dat Lovell bezig was een grotere radiotelescoop bij Jodrell Bank te bouwen, eentje die in staat zou zijn om alle nucleaire activiteiten van de Russen in de gaten te houden. Men bood hem daarom geld aan om die telescoop niet in Engeland te bouwen, maar in Rusland – eh… de USSR heette dat toen nog. Maar getrouw aan de Britse koningin weigerde Lovell het aanbod en ging hij met het vliegtuig terug naar Londen. Maar in Engeland aangekomen werd hij ernstig ziek en z’n leven “suddenly turned to dust and ashes“, zoals hij zelf in een biografie in 2008 schreef. Het Britse ministerie van Defensie heeft tegen Lovell gezegd dat hij vermoedelijk te maken heeft gehad met een poging van de Sovjets om z’n hersens te spoelen en alles wat tegen hem was gezegd te vergeten – nee sterker, ze zouden zelf pogingen hebben gedaan om hem met een dosis straling te vergiftigen en vermoorden. Maar deze week bleek uit een interview met Bryan Lovell, de zoon van de augustus vorig jaar overleden Bernard Lovell, dat uit diens dagboeken helemaal niets blijkt van duistere spionagepraktijken. Voor het blad Physics World had de auteur

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.