23 juli 2018

NASA verzweeg noodlot aan astronauten Columbia

Wayne Hale

Wayne Hale, program manager tijdens de laatste Columbia-missie

“Ik denk dat de bemanning het liever niet weet. Zou het niet beter zijn dat ze een succesvolle vlucht achter de rug hebben en onverwacht omkomen, dan dat ze -wetende dat ze niet geholpen kunnen worden- in de ruimte rondjes zouden blijven draaien tot ze zonder zuurstof komen te zitten?” Dat is het dilemma waarmee de vluchtcontrole van NASA mee worstelde bij de ramp met de spaceshuttle Columbia, nu tien jaar geleden.

“Tijdens een vergadering met het Mission Management Team bespraken we de mogelijke schade aan het ruimteveer. ‘Weet je, aan eventuele schade van het hitteschild kunnen we niks doen’, zei vluchtdirecteur Jon Harpold me. ‘Als het beschadigd is, is het beter het niet te weten. Ik denk dat de bemanning het liever niet wil weten. Zou het niet beter zijn dat ze een succesvolle vlucht achter de rug hebben en onverwacht omkomen, dan dat ze -wetende dat ze niet geholpen kunnen worden- in de ruimte rondjes zouden blijven draaien tot ze zonder zuurstof komen te zitten?’ Ons dilemma bestond er vooral in dat we zelf niet zeker wisten of het ruimteveer beschadigd was. De gedoemde astronauten werden niet ge

Reacties

 1. Ik persoonlijk zou het niet geweten willen hebben….

  Als het toch zeer waarschijnlijk is dat het ruimteveer de terugkomst in de atmosfeer niet zal doorstaan,
  dan kan in je mijn ogen misschien beter niets zeggen en de familieleden wat langer met ze laten praten dan het ze wel mede te delen en ze al tijdens de missie heel veel emoties op te zadelen.

  Frank

 2. frank !

  ze zijn moedwillig omwetend de dampkring ingejaagd.
  anders hadden hadden ze misschien nog wel een week , rondjes draaiend, geleefd of zo.
  ook tragisch ok, maar wel zo eerlijk en wie weet hoe leerzaam dat voor een ieder was geweest.
  ze zullen vast wel calamiteiten-pilletjes op zak hebben.
  nu is het gewoon een einde lab-oefening, over en uit, pech gehad aap,
  dit is beneden alle peil.

  • Ed,

   Wat is beneden alle peil?

   Ik geef mijn mening over hetgeen gebeurd is en hoe ik zou willen dat het gegaan zou zijn wanneer ik in die situatie zou zitten. Is persoonlijk…. Als jij daar anders tegenaan kijkt is dat jouw visie op dit hele gebeuren, en dat respecteer ik. Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan.

   Zou jij nog een week rondjes gedraaid kunnen hebben als je weet dat je nooit meer terug zal komen?
   Iedereen heeft emoties, denk je serieus dat je in de naam van de wetenschap je emoties opzij zou kunnen zetten?
   Als je denkt dat dat zo is krijg ik de indruk dat je misschien niet helemaal realistisch bent!

   Dit is niet als aanval bedoeld ofzo, dit is puur mijn visie/opinie over deze situatie. Ik denk dat “Houston’ de juiste beslissing gemaakt heeft.

   mvg, Frank

   (PS: Er kon niets meer aan de situatie veranderd worden, waarom mensen dan onnodig stress bezorgen)

   • Ik denk dat Ed bedoelde dat de NASA beneden alle peil handelde, door tegenover de astronauten van de Columbia te verzwijgen dat ze gedoemd waren te sterven. Hij refereerde niet aan jouw reactie daarmee, tenminste dat mag ik hopen.

    • Dat hoop ik ook!

     Zou jij het geweten willen hebben dan Adrianus?
     Mijn mening is dat ze goed gehandeld hebben, ik zou het niet geweten willen hebben iig.

     Frank

     • Nee, astronauten vertellen dat ze een zekere dood tegemoet gaan als ze door de atmosfeer gaan en ze nog een weekje extra daarboven laten bungelen zou ik niet humaan vinden. Dan zijn het levende doden, die nog de hele week via de radio afscheid moeten nemen van hun familie, die misschien de hoop hebben dat er nog iets te redden valt en die dan na zeven dagen toch dood gaan. Geen vrolijke week dus, daar helpen geen honderd calamiteiten-pilletjes tegen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.