20 juli 2018

Astronaut Chris Hadfield zingt vanuit de ruimte ‘I.S.S. (Is Somebody Singing)’

Hadfield en Robertson
Afgelopen vrijdag was er iets dat we toch best wel als uniek1 mogen omschrijven: een duet, waarbij eentje zich op aarde bevond, Ed Robertson van de band Barenaked Ladies (bekend van de begintune van the Big Bang Theory), en eentje in de ruimte boven ons, de Canadese astronaut Chris Hadfield vanuit de Cupola uitkijkmodule in het internationale ruimtestation ISS. Hoe het nummer heet? Heel toepasselijk

Noten
 1. Nou ja, bijna uniek dan: in 2011 trad astronaut Mark Kelly op tijdens een concert van U2. Hij zong echter niet. []

Reacties

 1. Jan Heuser zegt:

  Hoe hebben ze die tijdsvertraging tussen ISS en aarde opgelost?

  • Ja, da’s een goeie. Ik heb het gevraagd op Phil Plait z’n site, kijken wat er op wordt geantwoord.

  • ISS is van te voren “getaped”.(denk ik 🙂

   • Ik had de vraag ook gesteld op Phil Plait’s Bad Astronomy site en kreeg twee reacties. Ene ‘evening’ zei : “If I am not mistaken there is very little to no delay at the distance the ISS is in orbit.“. Klinkt pausibel, want de afstand van het ISS tot de aarde is maar iets van 400 km, dus dat stelt niks voor. Een andere lezer – “Wayne on the Plains” heet ‘ie – zei: “I’ve been wondering the same thing. It’s not the distance to the ISS that causes delays, but rather all of the relying and switching to get the signal down. I’ve seen some references here and there about new transmission infrastructure that made this possible, but frustratingly no details. If anyone finds the technical stuff please post here.” En dat klinkt ook wel weer plausibel, al die vertragende factoren in de communicatie. Afijn, nou weten we nog niks.

   • als wel een van de 2 van te voren opgenomen is, dan hebben ze dat goed gespeeld.
    daar leek het niet op,maar lijkt mij ook een reeele verklaring. en anders moeten ze dit precies tijdens zichtbare overgang getimed hebben en rechstreeks contact. dat is ongeveer slechts 2 minuten. daarna moeten ze over op relais stations met vertraginstijd, etc.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.