28 maart 2024

Het reusachtige sterrenstelsel NGC 1132

NGC 1132

Grotere versie? Die kun je hier downloaden (22 Mb). Credit: NASAESA and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration. Acknowledgment: M. West (ESO, Chile)

De Hubble Space Telescope heeft een prachtige opname gemaakt van het monsterlijke sterrenstelsel NGC 1132, dat waarschijnlijk een zogenaamde fossiele groep is. Een fossiele groep is het resultaat van een enorme opstapeling van samensmeltende sterrenstelsels, waardoor een complete groep van sterrenstelsels is samengepakt in één enkel sterrenstelsel. Het resultaat is een reusachtig elliptisch sterreneiland met een diameter van enkele honderdduizenden lichtjaren. In zichtbaar licht lijkt NGC 1132 een enkel geïsoleerd sterrenstelsel te zijn. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat NGC 1132 omringd wordt door een enorme halo van donkere materie, met een massa die je eerder bij een complete groep van sterrenstelsels zou verwachten. Het stelsel heeft bovendien een enorme röntgengloed, het resultaat van superverhit gas in de omgeving van het sterrenstelsel. De hoeveelheid gas is eveneens vergelijkbaar met de totale hoeveelheid intergalactisch gas in een grote groep van sterrenstelsels. Vandaar dat de röntgengloed een diameter van 1,5 miljoen lichtjaar heeft. De herkomst van fossiele groepen is een raadsel. De meest waarschijnlijke verklaring luidt dat fossiele groepen het eindproduct zijn van een kosmische vreetbui, waarbij een enkel stelsel al zijn buren verslindt in een kannibalistische razernij. Een minder waarschijnlijke verklaring is dat fossiele groepen zeldzame objecten zijn, die gevormd zijn in een gebied of tijdsperiode waarin de groei van middelgrote stelsels werd afgeremd, waardoor slechts één reusachtig sterrenstelsel is ontstaan. In deze Hubble-opname zijn vele duizenden bolvormige sterrenhopen zichtbaar, de rond het sterrenstelsels zwermen als bijen in een korf. Deze bolhopen hebben waarschijnlijk de vernietiging van hun moederstelsels overleeft, en kunnen gebruik worden om de geschiedenis van samensmeltingen van NGC 1132 te achterhalen. In de achtergrond is een prachtige verzameling van veel verder gelegen sterrenstelsels zichtbaar. Bron: Hubble Space Telescope

Share

Comments

  1. elleptisch is een “uitgerekte” cirkel. dus behoorlijk plat.

    ovaal is een eivormige “bol” , dus behoorlijk gevuld.

    make up, once and for all, your mind, “pannenkoek” (*_*)

    ed.

  2. P.S

    ja, en natuurlijk ook nog paltte bollen,

    die zien er dus uit als zeer goed gevulde pannenkoeken. (*_*)

    ed

  3. Olaf van Kooten zegt

    Okee het sterrenstelsel is eerder ovaal dan ellipsvormig. Helaas is “elliptisch sterrenstelsel” de officiele term 🙁

  4. O.v.K.
    bedankt,
    jammer en helaas dat dit soort toch wel heel belangrijke verschillen door de wetenschap als kennelijk van geen belang worden misbruikt.
    nog merkwaardiger is dat in de laatste alinea wel weer wordt gesproken over zwermen bolvormige stelseltjes.
    dit vraagt toch om verwarring , niet dan ?

    ed

  5. Olaf van Kooten zegt

    Ik begrijp de verwarring 😉 – helaas nemen sterrenkundigen het soms niet zo nauw met begrippen die uit andere takken van wetenschap komen. Zo noemen sterrenkundigen alles wat geen waterstof en helium is een metaal. Vandaar dat als men spreekt over een ster met een “hoog metaalgehalte”, dit in de praktijk vaak betekent dat de ster rijk is aan zuurstof en koolstof.

Speak Your Mind

*