19 juni 2018

Meteoriet ontploft boven Rusland: 500 gewonden

Vuurbal Rusland

Rusland is vandaag opgeschrikt door een exploderende meteoriet. De ruimtesteen had een geschat gewicht van 10 ton en kwam met een snelheid van 54.000 km de atmosfeer binnen, waarna het op een hoogte van 20 km uiteen is gevallen. De gebeurtenis ging gepaard met twee enorme knallen en een spectaculaire condensstaart. Er zijn 500 mensen gewond geraakt, waarvan drie ernstig, vooral door rondvliegend glas als gevolg van de sonische knallen. De reeks explosies heeft in verschillende steden in de Siberische regio Tsjeljabinsk voor behoorlijk wat paniek gezorgd.

Behalve gesprongen ruiten, is er ook meer omvangrijke schade opgetreden. Zo zijn er behoorlijke gaten geslagen in de schaatsbaan van Tsjeljabinsk, waar over twee jaar de Europese schaatskampioenschappen Allround plaatsvinden. Daarnaast is het dak van een fabriek ingestort. Waarschijnlijk zijn meerdere brokstukken van de meteoriet op aarde terecht gekomen. Volgens een lokale gemeentewoordvoerder is

Reacties

  1. Als ik naar de cumulus-achtige structuur van het rook/condensspoor kijk, dan zou ik schatten dat dat echt véél lager is dan 20 km…..

  2. Kunnen dat soort wolken niet hoger in de atmosfeer voorkomen?

  3. Tja… “aardse” wolken. Cumulonimbus: Tot bovenkant troposfeer= 10 tot 18 km.
    cirrocumulus: 6 tot 10 km.
    Als ik naar het 3e plaatje kijk blijf ik twijfelen, maar dat wolkenspoor is kennelijk veel groter dan het lijkt.

    thx

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.