21 juli 2018

Even een verduidelijking van termen als meteoriet, meteoroïde en planetoïde

tsjeljabinsk
De laatste dagen zien we regelmatig termen voorbij vliegen als meteoriet, meteoro

Reacties

 1. Sebastiaan zegt:

  Helaas is je informatie niet correct.

  Een Planetoïde is een rots dat zich tussen Mars en Jupiter bevindt. Een astroïde is het zelfde, vandaar de naam asteroïdengordel.

  Een meteoor (meteoriet) is een steen dat op de aarde in slaat.

  Een komeet is een steen dat rond de zon draait en niet de baan tussen Mars en Jupiter volgt.

  Even gekeken op Wiki, staat het allemaal correct op. Je geeft aan dat je Wiki als bron gebruikt.

  Schaam je.

 2. Edwin Mathlener zegt:

  Als je reageert moet je het goed doen, Sebastiaan. Jouw definitie voor komeet is echt fout. Kenmerk voor komeet is het meer vluchtige karakter van veel van de materialen waaruit hij bestaat, waardoor bij opwarming een coma en staart kan optreden. Maar het onderscheid tussen komeet en planetoïde is wat aan het vervagen, aangezien we ook uitgedoofde komeetkernen kennen en planetoïden met staart hebben gezien.

  Planetoïden zijn niet gehouden aan een baan tussen Mars en Jupiter, maar kunnen overal in het zonnestelsel zitten. Asteroid is gewoon de Engelse naam voor planetoïde, ofwel asteroïde. Planetoïde staat voor kleine planeet en dat is wat het is; het is immers geen ‘kleine ster’, wat de letterlijke betekenis is van asteroïde. De rest van de wereld doet het dus fout, al schijnt men planetoid ook in het Duits te kennen 🙂

  Recent is geprobeerd om een onderscheid aan te brengen tussen planetoïde en asteroïde, ook een keer door een auteur in Zenit, tot mijn grote schrik. Maar da’s echt onzin.

  Leuk dat bolide nu gebruikt wordt vanaf magnitude -14 (aldus wikipedia). Ik ben nog ‘opgegroeid’ met het idee dat vuurbol en bolide (helderder dan -4) synoniem zijn. Dat is wat we ook in de Sterrengids zeggen. Ga ik eens uitpluizen.

 3. Edwin Mathlener zegt:

  Marco Langbroek laat me weten dat er geen harde helderheidsdefinitie is om onderscheid te maken tussen vuurbol en bolide, net zoals we in de Sterrengids doen. Het schijnt dat men bolide wel gebruikt voor vuurbollen die een sonische knal geven, maar ook dat ligt nergens vast.
  Ik betrap Wikipedia-auteurs er wel vaker op dat ze proberen bepaalde normen te stellen (zich baserend op één bron) die in het veld nog niet gangbaar zijn. Maar als het dan in Wikipedia staat, gaan anderen het vanzelf overnemen…
  Een enkele keer pas ik zelf Wikipedia maar aan, maar dat wordt door de vaste auteurs niet op prijs gesteld. Zo’n wijziging wordt vrijwel direct weer teruggedraaid.

  • Ik had de Cosmic Log als bron voor dat verschil tussen de magnitudes van vuurbollen en bolides. Misschien is het goed als de IMO (international meteor organisation) n.a.v. de gebeurtenissen van afgelopen week ook maar eens nadenkt over een heldere definitie van begrippen rondom meteoren, vuurbollen en bolides. Krijg je dit soort verwarring niet.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.