24 juni 2018

ESA kiest instrumenten voor de Jupiter Icy Moons Explorer

Impressie van JUICE

De Europese ruimtevaartdienst ESA heeft vandaag bekend gemaakt welke instrumenten geinstalleerd zullen gaan worden op de Jupiter Icy Moons Explorer (JIME of JUICE). In totaal zal de sonde 11 instrumenten met zich meedragen, die gebruikt gaan worden bij de studie naar Jupiter en zijn grote oceaandragende manen.

JUICE is de eerste Large-class Mission van ESA’s Cosmic Visions 2015-2025. De sonde zal in 2022 gelanceerd worden en in 2030 arriveren bij Jupiter, waarna het gedurende drie jaar nauwgezette observaties zal doen van de grootste planeet in het zonnestelsel en zijn drie grootste manen: Ganymedes, Callisto en Europa. Deze drie manen worden geacht een enorme oceaan te herbergen onder hun ijzige oppervlak. JUICE zal hun oppervlak in kaart brengen, hun inwendige bestuderen en bepalen hoe geschikt hun oceanen zijn om leven te ondersteunen.

Vandaag heeft ESA de set met instrumenten goedgekeurd, die op de sonde geinstalleerd gaan worden. Hiertoe behoren ondermeer camera’s en spectrometers, een laser-hoogtemeter en een ijspenetrerende radar. Daarnaast zal de sonde ook een magnetometer, plasma- en deeltjesmeters en hardware voor radio-astronomie met zich meedragen.

Tijdens zijn missie zal JUICE de atmosfeer en magnetosfeer van Jupiter bestuderen, en de interacties tussen de planeet en de vier Galileische satellieten (de drie ijsmanen plus Io). De sonde zal meer dan 10 keer langs Callisto vliegen (het meest bekraterde object in het zonnestelsel), en twee keer langs Europa scheren, waarbij voor het eerst de dikte van haar ijskorst zal worden gemeten.

JUICE zal uiteindelijk in een omloopbaan rond Ganymedes terecht komen, waar het de ijskorst van de maan zal bestuderen, evenals het inwendige (inclusief de oceaan). Ganymedes is de enige maan in het zonnestelsel met een eigen magnetisch veld en JUICE zal de unieke interacties tussen de magnetosfeer van Ganymedes en die van Jupiter gaan observeren.

Bron: European Space Agency

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.