23 juni 2018

Supermassief zwart gat draait supersnel rond

NGC 1365

Het prachtige spiraalstelsel NGC 1365

Wetenschappers zijn voor het eerst in staat geweest om betrouwbare metingen te verrichten van de rotatie van een supermassief zwart gat. Het blijkt dat het zwarte gat in het centrum van het spiraalstelsel NGC 1365 met enorme snelheid om z’n as draait: zo’n 84% van de maximale snelheid die volgens de wetten van Einstein mogelijk is. Hieruit blijkt dat in ieder geval sommige zwarte gaten roteren, wat grote implicaties heeft voor ons begrip van deze mysterieuze objecten.

Supermassieve zwarte gaten zijn gigantisch groot – sommige exemplaren wegen evenveel als 10 miljard of meer zonnen. Wetenschappers vermoeden dat ze de meeste, zo niet alle, grote sterrenstelsels verankeren. NGC 1365 staat op een afstand van 56 miljoen lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Fornax, en wordt inderdaad verankerd door een zwart gat van een paar miljoen zonnemassa’s. Dit monster straalt enorme hoeveelheden straling uit, als gevolg van het opslokken van gas en andere materie.

Bij deze nieuwe studie is gebruik gemaakt van twee r

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.