22 juli 2018

Komeet PanSTARRS half maart met blote oog zichtbaar boven westelijke avondhemel

PanSTARRS (credit: Minoru Yoneto)
Afgelopen maanden was ‘ie alleen zichtbaar aan de zuidelijke sterrenhemel: komeet C/2011 L4 (PanSTARRS). Kijk maar naar de foto hierboven, op 2 maart gemaakt door Minoru Yoneto in Queenstown, Nieuw-Zeeland. Maar vanaf volgende week is dat afgelopen en zullen wij Noorderlingen boven de evenaar er ook van kunnen genieten. Vandaag staat de op 6 juni 2011 ontdekte komeet het dichtste bij de aarde – de afstand bedraagt vandaag 1,1 AE (=Astronomische Eenheid, de afstand aarde-zon), da’s 164 miljoen km. En op zondag 10 maart staat komeet PanSTARRS het dichtste bij de zon, op 0,3 AE (45 miljoen km) afstand. Dan is de komeet vanaf de aarde gezien niet zichtbaar, maar na die datum komt ‘ie tevoorschijn, ’s avonds laag boven de westelijke horizon. Met name de 12 en 13e maart moeten we in de gaten houden, als de smalle maansikkel vlakbij de komeet staat.

komeet_PanSTARRS

De grote vraag is natuurlijk hoe helder de komeet gaat worden. De meest recente lichtcurves (zie hieronder) laten zien dat komeet PanSTARRS ongeveer van magnitude +2 zal worden. De kern is met het blote oog zichtbaar, maar als je daar iets opzij van kijkt (‘perifeer kijken’) kan je ook de staart zien.

lichtcurve van komeet PanSTARRS

Bij helder weer (duim duim duim) en een goed zicht op de lage, westelijke avondhemel, moet die combi van maansikkel en komeet zeker mooie plaatjes opleveren! En het is een mooi opwarmertje voor d

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.