17 juli 2018

Water uit Europa-oceaan komt soms aan het oppervlak

Europa ocean surface interaction

Dankzij de geavanceerde spectrograaf van het W.M. Keck Obervatorium hebben Mike Brown (beter bekend als de Pluto-doder, aangezien hij het Kuipergordelobject heeft ontdekt dat gezorgd heeft voor de degradatie van Pluto) en Kevin Hand aangetoond dat water uit de oceaan van Europa aan het oppervlak van de Jupitermaan terecht kan komen.

De gegevens suggereren dat er chemische uitwisseling plaatsvindt tussen de oceaan en het oppervlak, waardoor de oceaan een rijkere chemische omgeving wordt. Hieruit blijkt dat het analyseren van het oppervlak kan leiden tot een beter begrip van de oceaan diep eronder.

Sinds de Galileo-missie naar Jupiter, in de jaren ’90, hebben wetenschappers zich afgevraagd wat de samenstelling is van het oppervlak van Europa. De spectrograaf aan boord van Galileo was namelijk niet in staat om dit te bepalen. Nu is dit w

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.