21 juli 2018

Allemaal kijken naar Komeet Pan-STARRS!

Komeet Pan-STARRS

Komeet Pan-STARRS zal vanaf morgen zichtbaar zijn op het noordelijk halfrond! Hoewel de komeet minder helder is dan voorspelt, is het de helderste die in jaren zichtbaar is geweest. We geven u daarom wat tips om de tweestaartige ijsbal zelf te aanschouwen!

De Komeet Pan-STARRS, officieel bekend als C/2011 L4 (PANNSTARS), zal gemakkelijk zichtbaar zijn met het blote oog. Een verrekijker is echter wel handig om de komeet te spotten in het schemerlicht. Als het weer meewerkt, zal de komeet even helder zijn als een ster van de eerste magnitude (hoe ‘lager’ het magnitude, hoe hoger de helderheid).

Om de komeet te zien moet u ’s avonds vlak na zonsondergang naar het westen kijken, net iets links van het punt waarop de zon is ondergegaan. Probeer een plaats te vinden met een goed uitzicht op de lage westerlijke horizon. De komeet zal namelijk niet hoog boven de horizon komen. Als het heiig is, zal de komeet een stuk moeilijker zichtbaar zijn en de weersvooruitzichten zijn helaas niet gunstig.

Komeet Pan-STARRS bereikte afgelopen dinsdag haar kortste afstand tot de aarde: 164 miljoen kilometer. Morgen zal de komeet het helderst zijn – op dat moment bereikt de komeet de

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.