17 juli 2018

Komeet Pan-STARRS: probeer ‘m dinsdag of woensdag te zien

Komeet Pan-STARRS komt er aan, daar hoef ik jullie niet meer aan te herinneren, gezien de kilo’s Astroblogs die Olaf en ik daaraan gewijd hebben. Het is de laatste kans om ‘m te zien: de komeet draait in een langgerekte omloopbaan rond de zon, en heeft 100.000 jaar nodig om

Reacties

 1. is er in de biesbosch genoeg vrije horizon? Ik dacht er aan naar een strand te rijden…

  • Tsja, dat weet ik dus niet zeker. Ik denk dat het in de Biesbosch wel mogelijk moet zijn hem te zien, het is een grote uitgestrekte polder. Als je op de Zwanenplaatweg gaat staat of nog beter hoog op de Zeedijk van de Nieuwe Merwedeweg moet je volgens mij een goed uitzicht hebben op het westen.

 2. jan (h) zegt:

  Ik ben net aangekomen in Boeblingen voor cursus en heb een kamer met uitzicht op westelijke horizon. Foto spullen meegenomen. Maar weersvoorspelling is hier ook slecht. Wel zojuist zon onder zien gaan tussen de wolken door. Foto’s gemaakt maar denk niet dat er nu al iets op staat.

  • Kijk goed je foto’s na, want zoals je op de foto van Paul Ostwald van 9 maart ziet is het maar een onbeduidend klein vlekje, nauwelijks zichtbaar in het licht van de schemering. Laat ons weten als je iets weet te vangen. Een goede cursus en clear skies toegewenst!

 3. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Hey, ik heb heel goed nieuws en ook een beetje slecht nieuws. Het goede nieuws: AstroBlogs wordt bij naam genoemd in het AD, Volkskrant, Trouw, HLN en De Morgen! Met link naar dit artikel! Het slechte nieuws: ze hebben ons gewoon keihard verkeerd gequoot 🙁

  • Ja, ik zie het ook. Goh, wat een eer. Welk typisch dat als het in de ene krant staat dat het dan gelijk in vier andere kranten staat, kennelijk hebben ze één gezamenlijke bron. Ja er staan inderdaad de nodige fouten in het artikel, zoals de melding dat de Oortwolk op 150 biljoen kilometer van de zon staat, dat is 15 lichtjaren. 15 biljoen zou wel goed zijn, scheelt één nulletje. Wat is precies de verkeerde quote, die kan ik zo 1-2-3 niet ontdekken?

 4. Cockie zegt:

  Meteoblue ziet er nog hoopgevend uit voor woensdag…

 5. OK, laat 13 maart een geluksdag zijn dan. Komt mij trouwens ook beter uit, want morgenavond heb ik eigenlijk andere verplichtingen, zucht… 🙂

 6. Anoniem zegt:

  ik heb een foto genomen maar weet niet zeker of dat dit de komeet is westelijk, direct na zonsondergang http://i.imgur.com/FDNA33X.jpg

 7. Mark van Raaij zegt:

  Kom net van het strand van Castricum aan Zee. De komeet gezien door de verrekijker. Met het blote oog niet te zien.
  Mijn lens was te zwak om er een foto van te maken. Toch wel bijzonder vaag als je de mooie plaatjes van het zuidelijk halfrond ziet. Misschien morgen beter.

  Beste Anoniem van 18.40. Die foto laat zeker geen komeet zien (waarschijnlijk spoor vliegtuig). De komeet heeft een staart naar linksboven wijzend.

  • Mark Rullens zegt:

   Lol, twee Marken zo vlak bij elkaar, ik op de Kruisberg in Heemskerk, was te lui om naar CaZ te fietsen, doe ik zomers weer 😉
   Ik had helaas ook geen goede camera,
   videocamera met 25x zoom stelde niet scherp…

 8. Mark Rullens zegt:

  Brrrr, wat was het KOUD op het uitkijkpunt op de Kruisberg in het Heemskerks duin…
  Net dat ik dacht dat ik niets zou zien omdat er een behoorlijke rode gloed aan de horizon bleef, zag ik het zeer dunne nageltje van de maan!
  Een komeet, ho maar… Wel veel condens strepen van vliegtuigen…
  Toch blijven zoeken met de steeds beslaande 10x verrekijker die door de kou slecht scherp te stellen was.
  En JA! Een heel vaag vlekje door de nevel dat leek op de foto’s die hier geplaatst zijn!
  Even blijven kijken en weer gauw naar huis gefietst, net warme thee op 😉

  Bedankt voor alle berichten en ik hoop dat de volgende komeet veel beter te zien zal zijn, dat zal dan mijn vierde worden (Hyakutake en Hale-Bob)
  Morgen geen tijd denk maar als het weer goed is kijk ik misschien wel weer 🙂

  Ik.wens iedereen morgen een goed uitzicht!

  Grtz

  Mark

 9. Anoniem zegt:

  Ik heb Pan Starrs op de foto vanaf euromast. Terug gevonden op foto’s genomen richting westen. Zeer kleine vage vlek, links van de maan zoals op deze blog uitgelegd, waarvoor dank!

 10. A van Hof zegt:

  Ik heb Pan Starrs op de foto vanaf euromast. Terug gevonden op foto’s genomen richting westen. Zeer kleine vage vlek, links van de maan zoals op deze blog uitgelegd, waarvoor dank!

 11. A. van Hof zegt:

  Op deze foto is panstarrs te zien pic.twitter.com/RJHmtdgqYw, maar dan moet je de foto enorm opblazen. pic.twitter.com/r4ggczhu6Q Ik had gehoopt dat hij wat groter en duidelijker zou zijn.

 12. Woensdag 13-03 +/- 19.15

  Arnhem,

  Vanaf een dak vrij zicht op een mooie maancikkel…verder noppes…. later nog eens proberen..

 13. Vanavond in de velden door de sneeuw zitten lopen op zoek naar Pan-STARRS. We wonen vrij dicht bij een luchthaven, er waren dus veel vliegtuigen. Ik vermoed dat we Pan-STARRS gezien hebben, maar het zelf nie beseft hebben. Kan iemand bevestigen dat het Pan-STARRS op de foto is, daar rechtsonder?

  (Heb de foto zo groot mogelijk gehouden)
  http://users.telenet.be/phah-q/Pan-STARRS.jpg

  Ohja, foto gemaakt om 19u56. Alvast bedankt!

 14. Mark van Raaij zegt:

  Hier een foto van de komeet genomen vanavond op het strand van Castricum aan Zee.
  link: http://www.ibisatelier.nl/komeet Pan-STARRS 2.jpg

  Er was net een gaatje in het wolkendek. De foto is een uitsnede van een foto genomen met een 200mm lens.

 15. Mark van Raaij zegt:
 16. Hallo,

  gisteravond om 21.45 uur vloog hij over. Ik schrok ervan.
  Hij was heel fel en groen/wit/oranje van kleur met een enorm lange staart.
  Hij vloog supersnel en verdween na ongeveer 6 a 7 seconden.
  Het licht was behoorlijk fel.

 17. Patrick, bedankt voor je melding. Wat je zag was zeker niet de komeet PanSTARRS. Niet alleen omdat de komeet niet meer met het blote oog zichtbaar is, maar vooral niet omdat kometen niet in een paar seconden overvliegen. Ze gaan een stuk langzamer aan de hemel, omdat ze miljoenen kilometers ver weg staan. Wat jij gezien hebt is een heldere meteoor, ook wel een vuurbol genoemd. Dat zijn kleine stukjes steen die in de dampkring terecht komen vanuit de ruimte en die daar ‘verbranden’, waarna ze een helder oplichtend spoor nalaten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.