29 maart 2024

Extreem jonge embryonale sterren aangetroffen

protostars in Orion Molecular Cloud

credit: NASA/ESA/ESO/JPL-Caltech/Max-Planck Institute for Astronomy.

Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Europese ruimtetelescoop Herschel om een aantal extreem jonge proto-sterren te ontdekken. Proto-sterren zijn embryonale sterren die omringd worden door dichte enveloppen van gas en stof, waardoor ze moeilijk zijn waar te nemen. De 15 nieuw ontdekte proto-sterren zijn ‘per ongeluk’ ontdekt tijdens een groot onderzoek naar een netwerk van stervormingsgebieden dat bekend staat als het Orion Moleculaire Wolken-complex, waar o.a. de beroemde Orionnevel deel van uitmaakt.

Sterren ontstaan door het ineenstorten van enorme wolken van gas en stof. De overgang van een verzameling van ijl en koel gas naar een bal van superheet plasma voltrekt zich relatief snel op kosmische tijdschaal: zo’n honderdduizend jaar. Het vinden van proto-sterren in hun vroegste en meest lichtzwakke fase is een uitdaging. Dankzij de protosterren die door Herschel gevonden zijn, komen we steeds dichter bij het moment waarop we het allervroegste begin van een ster kunnen aanschouwen.

De protosterren die Herschel heeft aangetroffen behoren tot de jongste en koelste die ooit zijn waargenomen. Hoewel de sterren zijn ingebed in dichte wolken, en dus onzichtbaar zijn in zichtbaar licht, zijn de infrarode ogen van Herschel in staat om dwars door het stof heen te turen.

Van de 15 ontdekte protosterren hebben er 11 een bijzonder rode kleur, hetgeen indiceert dat deze sterren omgeven worden door uitzonderlijk dikke gaswolken. Dat betekent dat ze erg jong moeten zijn. Nog eens zeven protosterren die door Spitzer ontdekt zijn delen deze eigenschap. Samen maken deze 18 extreem jonge protosterren zo’n 5 procent uit van het totale aantal protosterren in het Orion-complex. Dat impliceert dat de allerjongste sterren slechts 25.000 jaar in deze fase van hun ontwikkeling zitten – een fractie van van de totale levensduur van sterren als de zon (10 miljard jaar).

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*