19 juli 2018

Even ‘telefoneren’ met Copernicus

Het mag bekend zijn dat de digitale revolutie de astrofotografie, zowel bij de profs als de amateurs, de kwaliteit van astrofoto’s een enorme sprong vooruit heeft laten maken. De Maan gaan we tegenwoordig te lijf met een gevoelige webcam of astrocamera. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet met de camera aansturen met een laptop. De belichting en versterking kiezen we zorgvuldig door naar het histogram te kijken. Via het scherm van de laptop moet je geconcentreerd scherpstellen. Naderhand maak je van het filmpje een foto door de beste opnames met specialistische software te stacken (stapelen)

Reacties

 1. Inderdaad verbluffend goed dat je dit met je telescoop en een smartphone kunt doen. Heel goed gedaan hoor. En weet je dat het wellicht nog handiger kan? Tegenwoordig kan je voor je mobieltje ook speciale lenzen kopen om macro te fotograferen of om in te zoomen op ver weg staande objecten (bijvoorbeeld via telefoonlens.nl), dus binnenkort denk je misschien zo op straat, hé laat ik eens Copernicus op de maan fotograferen. 🙂

 2. Jan Heuser zegt:

  Zeker verbluffend goed gelukte foto.

  Als ik dit zo zie, dan snap ik eigenlijk niet waarom wij altijd allemaal zo moeilijk zitten te doen met filpmjes maken met webcam, stacken, etc. Zitten we misschien nog te veel op de inmiddels ouderwetse en achterhaalde toer met onze webcam methodes?

  • Tja, met filmen en stacken krijg je wel nog scherpere foto’s met minder ruis. Ik denk dat je het moet vergelijken met gewone fotografie. Compactcamera’s zijn zo goed dat je er prachtige foto’s mee kunt maken. Wil je het beste, dan kom je bij een DSLR of systeemcamera uit.
   Hier is het: je kan blijkbaar met groot gemak details op de Maan vastleggen. Maar wil je het onderste uit de kan, dan is een astrocamera en stacken toch de beste methode.
   We gaan het ook eens proberen met Jupiter en Saturnus :-))

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.