20 juli 2018

Komeet zou op Mars kunnen inslaan

C 2013 A1 view from Mars

Het is een drukke tijd qua kometen. Komeet Pan-STARRS verdwijnt langzaam uit beeld, terwijl Komeet ISON onderweg is. Ook de planeet Mars maakt zich op voor een spectaculair schouwspel: in oktober 2014 zal Komeet Siding-Spring vlak langs de Rode Planeet scheren en mogelijk zelfs in botsing komen met de planeet!

In de laatste jaren zijn tientallen sondes en rovers naar Mars gestuurd om de Rode Planeet te verkennen. Op dit moment cirkelen drie actieve sondes rond de planeet, terwijl twee rovers het oppervlak onveilig maken. Mars is droog, onherbergzaam en schijnbaar levenloos. Toch zouden de sondes en rovers binnenkort een hele andere wereld kunnen verkennen. Er is namelijk een kleine kans dat Mars volgend jaar oktober getroffen zal worden door Komeet Siding-Spring.

De kern van de komeet is vermoedelijk 1 tot 3 kilometer groot en beweegt met hoge snelheid, ongeveer 56 kilometer per seconde. Als Mars geraakt zou worden, zou hierbij evenveel energie vrijkomen als bij 35 miljoen megaton TNT. Om dit in perspectief te zetten: de inslag waarbij de heerschappij der dinosauri

Reacties

  1. Jan Heuser zegt:

    Jammer dat Mars rond die tijd voor onze waarnemingen vanaf de aarde ook ongunstig staat. Die gaat ’s avonds veel te vroeg in het westen dan onder.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.