17 juli 2018

Bekijk samenstand komeet PANSTARRS-Andromedastelsel (M31) ’s avonds én ’s ochtends

samenstand
De komeet C/2011 L4, beter bekend als PanSTARRS, klimt steeds hoger aan de hemel en hij is nu onderweg om begin april in de buurt te staan van het Andromedastelsel (Messier 31 of M31), een bekende buur van onze eigen Melkweg. Qua helderheid is de komeet niet meer zo gemakkelijk met het blote oog zichtbaar – hij schijnt nu ongeveer +3,5m te zijn, ongeveer gelijk aan dat van M31 – maar in een verrekijker of telescoop moet dat niet moeilijk zijn. Ene Bj

Reacties

  1. Ook hier geldt weer dat de plaatjes voor Amerika geldig zijn. De positie van de komeet tov de sterren/M31 zal in Nederland op genoemde tijdstippen iets afwijken van de tekening.
    En nog iets: ik vermoed dat de horizontekeningen ook niet zullen kloppen omdat die niet voor 52 graden noorderbreedte zullen zijn. Panstarrs zal bij ons komende dagen al circumpolair zijn, en niet pas over een paar weken.

    • Is Andromeda dan circumpolair? Daar staat hij komende dagen in, maar dat sterrenbeeld is toch slechts gedeeltelijk circumpolair? En wat die kaartjes betreft, ik probeer nog wel even op te zoeken voor welke breedtegraad het geldt.

      • De Andromedanevel heeft een declinatie van +41 graden en is dus circumpolair bij ons. Het sterrenbeeld Andromeda is inderdaad deels circumpolair.

  2. Paul, ik heb net via Stellarium een kaartje gemaakt dat geld voor Dordrecht en de situatie om 20.10 uur weergeeft, ongeveer één uur na zonsondergang. Dat heb ik achteraan in de blog gezet.

  3. PANSTARRS kijkt op M31 in een 8×30 verrekijker. Gezien vanuit Pean, Friesland. Geen camera bij me….

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.