17 juli 2018

Een sterrenkundige kijk op Game of Thrones

Game of Thrones worldmap

De winter komt eraan in de HBO TV-serie Game of Thrones, maar niemand schijnt te kunnen voorspellen wanneer precies. De vorige zomer op de planeet duurde zeven jaar, terwijl de winter soms wel een generatie lang kan duren. Het begrijpen wanneer de seizoenen beginnen is

Reacties

 1. Leuke Astroblog, Olaf! Goh, ik had altijd gedacht dat Game of Thrones een PC Game was en geen TV serie. Zo goed ben ik nou thuis in fantasy. 🙂 Eh.. dat HBO is dat nou een betaalde zender? Ik heb ‘m geloof ik niet in mijn pakket zitten.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Haha ach ieder z’n ding he 🙂 – HBO is inderdaad (en helaas) een betaalzender. Maar er zijn natuurlijke altijd andere wegen om zo’n serie te volgen 😉

   Hoe dan ook, als je houdt van series met veel drama, spektakel en een ingewikkelde maar meeslepende verhaallijn (The Sopranos bv.), dan is Game of Thrones jouw ding – ongeacht of je fantasyfan bent of niet. GoT gebruikt het fantasyelement namelijk primair als achtergrond, waarop zich een verhaal ontspant vol intrige, jaloezie, en menselijke en geloofwaardige personages. Ik ken mensen die helemaal niets hebben met fantasy, maar toch fan zijn van Game of Thrones 🙂

 2. Winter is coming zegt:

  😀

 3. Funkmeister Steef zegt:

  Leuke blog zeg. Ik ben het met Olaf van Kooten eens: ik ben niet echt een fantasy fan (ik vind Lord of the Rings maar zozo) maar ik kijk Game of Thrones met veel plezier.

 4. Joolee zegt:

  Als je echter wat meer van uitgediepte personages en politieke spelletjes houdt dan raad ik je aan de boeken te lezen. Je gaat de serie er alleen maar meer door waarderen 😛

 5. zuurpruim zegt:

  Wat een laf artikel zeg. “, maar wij zouden AstroBlogs niet zijn als we dit vraagstuk niet op een wetenschappelijke manier zouden benaderen.” – Ik denk nu komt het vlezige gedeelte, maar er is nog een zin inhoudelijk en dan een afsluiting. All sizzle, no steak..

  • Waarom praat je op deze manier over het artikel? Die ene zin is nou juist waar het om draait: “Als de planeet van Game of Thrones deel uitmaakt van een zeer compact planetenstelsel, dan kunnen zwaartekrachtinteracties tussen de planeten resulteren in een variabele omloopbaan, en dus in variabele seizoenen“. Nee, wetenschappelijk in de zin van doorspekt met lange, moeilijk formules is het niet. Maar het geeft wel een logische verklaring voor de variabele seizoenen. Als je dit wat meer uitgediept had willen zien praat dan niet over een laf artikel, maar vraag gewoon of Olaf daar wat verder op door kan gaan, bijvoorbeeld door een voorbeeld van zo’n compact planetenstelsel te noemen.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Verkeerde been uit bed gestapt zuurpruim? Ach, ieder mag z’n eigen mening over m’n artikelen hebben. Ik ga lekker aan de paasbrunch nu 🙂

 6. Feasting zegt:

  Een mogelijkheid is een binair sterrenstelsel. Hoewel de baan van een planeet om de sterren nog vrij regelmatig is, komt het dichter in de buurt voor een verklaring van de verschillende seizoenen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Circumbinary_planet

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Hmm ja op een circumbinaire planeet zijn de seizoenen variabel, maar wel voorspelbaar variabel. Maar goed, dat geldt ook voor een variabele omloopbaan in een compact planetenstelsel. Vandaar ook de afsluitende zin “het is misschien toch geen goed idee om echte wetenschap toe te passen op dit soort fictie.” 😉

   De reden dat ik dit artikel toch geplaatst heb, is vanwege het feit dat Game of Thrones bijzonder populair is. Niet-fans vinden het (terecht ?) een “loos” artikel, maar ik weet zeker dat de fans het kunnen waarderen 🙂

 7. Bij een binair stelsel zou de dag en nacht cyclus zoals wij hem kennen ook verstoord zijn. Dus dat is ook niet de oplossing !

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.