29 maart 2024

Jonge sterrencluster bevat oude sterren

Cep OB 3b

Het stervormingsgebied Cep OB 3b. De oude ster in het midden is een voorgrondster. Wil je deze foto in hoge resolutie? Dat kan (Let op: 32 Mb). Credit: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage), T. Allen (University of Toledo) and WIYN/NOAO/AURA/NSF

Onderzoek met de 90-centimeter telescoop van het Kitt Peak National Observatory in Arizona kan mogelijk uitwijzen dat er in het stervormingsgebied Cep OB3b (in het sterrenbeeld Cepheus) ook oudere sterren voorkomen. Die zijn dan vermoedelijk ontstaan in een sterrenhoop die inmiddels uiteen is gevallen.

Cep OB3b heeft een leeftijd van ongeveer drie miljoen jaar. Het stervormingsgebied lijkt veel op de Orionnevel, maar bevat minder absorberend gas en stof. Dat komt doordat de sterren in het gebied het grootste deel van dit materiaal weggeblazen hebben. Hierdoor kan Cep OB3b ons meer vertellen over de toekomst van de Orionnevel.

Astronomen concluderen, mede op basis van metingen met de Spitzer Space Telescope, dat het stervormingsgebied ca. 3000 jonge sterren telt, waarvan er ongeveer 1000 omgeven worden door protoplanetaire schijven, waaruit in de toekomst planeten kunnen ontstaan.

Het feit dat veel sterren in Cep OB3b niet door zo’n protoplanetaire schijf worden omgeven, doet vermoeden dat op z’n minst een aanzienlijk deel van deze sterren ouder is dan drie miljoen jaar.. Ze zouden eerder kunnen zijn ontstaan, in oudere sterrenhopen. De nieuwe Kitt Peak-foto’s, gemaakt met de Mosaic-camera, moeten hierover uitsluitsel geven.

Bron: National Optical Astronomy Observatory

Share

Speak Your Mind

*