21 juli 2018

Wil je weten hoe groot sterrenstelsels zijn?

sterrenstelsels
De Melkweg is pakweg 100.000 lichtjaar in diameter. Vergeleken met andere sterrenstelsels geen groot sterrenstelsel, maar ook weer geen kleintje als je het vergelijkt met dwergstelsels zoals de Grote Magelhaense Wolk. De sterrenkundige Rhys Taylor – werkzaam bij de Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico – heeft een soort van infografiek gemaakt, waarin hij de afmetingen van 25 sterrenstelsels laat zien. Hierboven zie je ‘m, dubbelklikken om de grote versie te bekijken. Schitterend overzicht, nietwaar? De Melkweg zie je in ’t midden staan. Als je die grote stelsels bekijkt dan besef je eigenlijk dat vergeleken daarmee de Melkweg wel erg klein is. En weet je wat het ergste is? Dat het grootste sterrenstelsel in het heelal dat bekend is er niet eens tussen staat. Dat stelsel is IC 1101, een reusachtig elliptisch stelsel met een diameter van 5,5 miljoen lichtjaar ruim 50 keer zo groot als de Melkweg. 😯 Taylor heeft ook nog een versie van z’n infografiek m

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Prachtige plaat!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.