16 juli 2018

Curiosity vindt aanwijzingen dat Mars z’n atmosfeer verloor

De verhouding tussen Argon 36 en -38 in de atmosfeer van Mars, zoals gemeten door Curiosity's SAM.

De verhouding tussen Argon 36 en -38 in de atmosfeer van Mars, zoals gemeten door Curiosity’s SAM.

De atmosfeer die Mars heeft stelt niet veel voor, vergeleken met die van de aarde. De dichtheid van de atmosfeer op Mars is slechts 1% van die van de aarde op zeeniveau. Maar wetenschappers denken dat dit niet altijd de situatie is geweest en dat Mars ooit een atmosfeer met een hogere dichtheid heeft gehad. Die gedachte is deze week gevoed door recente resultaten die geboekt zijn met het Sample Analysis at Mars (SAM) instrument aan boord van de Marsrover Curiosity. Die heeft monsters van de ijle atmosfeer van Mars gemeten en daaruit blijkt dat de atmosfeer vroeger veel dichter moet zijn geweest, aldus een presentatie die deze week op de

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.