20 juli 2018

Nieuwe hogesnelheidscamera’s voor de Westerbork-radiotelescoop

het nieuwe blikveld (de grote zeshoek) met de Apertif-ontvangers op de Westerbork-telescoop is dertig maal groter dan het oude blikveld (de centrale cirkel) en de volle maan. Door de nieuwe hogesnelheidscamera's kunnen zwakke en zeldzame kosmische flitsers worden gevonden. Met het testsysteem zijn recent al twee snel knipperde pulsars tegelijkertijd waargenomen. Die flitsen zijn rechtsonder te zien.

het nieuwe blikveld (de grote zeshoek) met de Apertif-ontvangers op de Westerbork-telescoop is dertig maal groter dan het oude blikveld (de centrale cirkel) en de volle maan. Door de nieuwe hogesnelheidscamera’s kunnen zwakke en zeldzame kosmische flitsers worden gevonden. Met het testsysteem zijn recent al twee snel knipperde pulsars tegelijkertijd waargenomen. Die flitsen zijn rechtsonder te zien.

Een team Nederlandse sterrenkundigen en technici onder leiding van sterrenkundige Joeri van Leeuwen (ASTRON) heeft deze week een subsidie toegekend gekregen om de nieuwe

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.